BiH
0

Suprostavljeni stavovi uoči novih izmjena boračkog zakona u RS-u

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će sutra na posebnoj sjednici izmjene boračkog zakona koji je pretrpio korekcije, iako je u primjeni tek dva mjeseca.

Nakon što su penzionirani borci izrazili nezadovoljstvo novim rješenjima i smanjenim penzijama, Vlada RS-a je po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o pravima boraca u RS-u.

Međutim, opozicija upozorava da ni one neće riješiti probleme te kategorije stanovništva i da je trebalo izmijeniti penzioni, a ne borački zakon.

Naime, novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju određeni broj boraca-penzionera izgubio je dio novčanih primanja koje je ostvarivao na osnovu statusa borca kroz garantovani penzijski osnov, a zbog godina starosti nisu mogli da ostvare pravo na mjesečno novčano primanje (mjesečni borački dodatak).

Radi se o borcima od prve do pete kategorije, mlađim od 60 godina, koji su ostali bez mjesečno i do 250 KM dosadašnjih penzionih primanja.

I dok vlast očekuje da se boračko nezadovoljstvo ublaži novim rješenjima, u opoziciji podsjećaju da su već ranije ukazivali da novi zakoni o borcima i o penzijsko-invalidskom osiguranju nisu dobri, ali da ni nakon što je predložila izmjenu jednog zakona Vlada RS-a ne želi da preuzme odgovornost.

U novom zakonu predviđena je isplata dodatnih 6,7 miliona KM za naknade jednom broju oštećenih boračkih pripadnika iako su predstavnici Vlade i BORS-a govorili o iznosima od 12 miliona i devet miliona KM kako bi se ublažili negativni efekti primjene Zakona o borcima.

Izmjenama i dopunama Zakona o borcima Vlada RS-a propisuje i kategoriju borca, kao uvjet za ostvarivanje prava na mjesečni i godišnji borački dodatak.