BiH
0

Supervizor za Brčko podsjetio stranke na obaveze

FENA
"Prvo što treba uraditi nakon izbora mora biti vlada sastavljena od stranaka koje podržavaju Distrikt", rekao je danas supervizor za Brčko dr. Raffi Gregorian.

On je ponovo pozvao da se u Brčkom formira učinkovita vladajuća kolicija, koja podržava Distrikt i Konačnu odluku.

Za nekoliko stranaka ili kolicija koje bi mogle osvojiti mandat u novoj skupštini poznato je da se ili protive Konačnoj odluci ili odbacuju mjere koje su potrebne da supervizor Tribunalu potvrdi kako Distrikt funkcionira "efikasno i, po svemu sudeći, trajno", podjetio je Gregorian.

On se osvrnuo i na Članak 4. Statuta Distrikta kojim se zahtijeva od svih zastupnika i članova Vlade da polože prisegu prije nego što stupe na dužnost.

Prisega obuhvaća obavezu pridržavanja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, odluka Arbitražnog tribunala za Brčko, Statuta i zakona Brčko distrikta te zaštite interesa Brčko distrikta kao i jednakosti i slobode svih njegovih građana.

"Neću tolerirati da ljudi polažu prisegu koju nemaju namjeru poštivati", rekao je supervizor i dodao da "svatko tko pripada stranci koja je protiv Daytona ili protiv Konačne odluke bolje da dobro razmisli hoće li lagati pod prisegom".

"Distriktu su u vladi potrebni najsposobniji i najpredaniji ljudi, ali najprije mora doći do formiranja koalicije koja je za Distrikt, a zatim ćemo vidjeti tko će Skupštini biti predložen za imenovanje", zaključio je supervizor Gregorian.