Očuvanje bioraznolikosti
79

Šumarski fakultet predvodi mjerenja koja će zaštititi raznolikost naših šuma

S. M.
Na adresu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas je stigao laserski protočni citometar, uređaj koji omogućava mjerenje apsolutne količine DNK i nivoa ploidije ćelija.

Ova sprava će omogućiti efikasniji pristup u aktivnostima čiji je cilj identifikacija nepoznatih oblika šumske raznolikosti te posljedična zaštita šuma Bosne i Hercegovine, te osnažiti domaće kapacitete u naučnoistraživačkom radu u vezi sa očuvanjem bioraznolikosti.

"Šumarski fakultet je uključen u program podrške nabavci i isporuci opreme te laboratorijskih materijala i usluga, koji se realizira u saradnji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Vlade Kantona Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu. Vlada Kantona Sarajevo će u okviru ovog projekta uložiti preko 2 miliona konvertibilnih maraka u podršku naučno-istraživačkom radu. Tehničku podršku realizaciji sredstva pružila je Kraljevine Norveška kroz UNDP-ov projekat EGG 2 (Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta) koji ciljano doprinosi kvalitetnijem obrazovanju i jačanju naučno-istraživačkog rada. Ova saradnja nam je omogućila nabavku kvalitetne opreme uz maksimalnu efikasnost i izuzetnu saradnju svih", napominje Mirza Dautbašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu.

U okviru aktivnosti UNDP-a, odabrano je 56 različitih projekata sa 17 fakulteta unutar Univerziteta u Sarajevu, a jedan od njih je i ovaj Šumarskog fakulteta. Rezultat je to saradnje sa Vladom Kantona Sarajevo i Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

"Riječ je o projektu koji se bavi efektima alopoliploidizacije na raznolikost drveća i njihova upotreba u identifikaciji šuma visoke zaštitne vrijednosti. Aktivnosti provodi stručni tim sa Šumarskog fakulteta u saradnji sa laboratorijom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Innsbrucku i Nacionalnim institutom za nauku o životu, hrani i životnoj sredini AgroParisTech iz Pariza. Nabavka citometra omogućiti će Šumarskom fakulteta kompatibilnost rezultata na globalnom nivou, te značajno doprinijeti istraživanjima iz oblasti biljne citometrije. Dodatno je važno naglasiti da nabavka ovog uređaja predstavlja ključni korak ka uspostavljanju prve laboratorije za biljnu citometriju u našem regionu", dodaje Faruk Bogunić.

Cilj projekta je prepoznavanje vrijednih šumskih staništa u našoj zemlji, pa tako aktivnosti obuhvataju istraživanje raznolikosti i procesa kod vrsta šumskog drveća roda Sorbus na prostoru Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

"Očekivani rezultati imaju fundamentalni naučni značaj, ali mogu značajno praktično doprinijeti šumarskom i okolišnom sektoru. To se posebno ogleda u identificiranju šuma visoke vrijednosti, čiji je potencijal uvećanje ukupne površine zaštićenih šumskih područja i certificiranih šuma u Bosni i Hercegovini", upućuje Bogunić.

Mladi naučnici i naučnice Šumarskog fakulteta vjeruju da svojim istraživanjima mogu okrenuti trendove u korist bolje i efikasnije zaštite našeg šumskog bogatstva.

“Kroz naš dosadašnji naučnoistraživački rad smo prepoznati u svijetu, a nabavka instrumenata koji će obogatiti naš laboratorij će dati još jedan važan doprinos efikasnijem istraživačkom radu. Vrijedi napomenuti da ovakav iskorak utječe i na unapređenje vidljivosti Univerziteta u Sarajevu, ali i ohrabruje saradnju između fakulteta unutar Univerziteta. Svjedočimo slaboj istraženosti raznolikosti šuma u Bosni i Hercegovini, uprkos činjenici da ona predstavlja najraznovrsnije geografsko područje u Evropi te da sa evolutivnog aspekta sadrži izrazito intrigantne grupe. Novija istraživanja u Bosni i Hercegovini, kombinirajući citometrijske, genetičke i morfometrijske metode, su pronašla prisustvo brojnih novih oblika, što je motiviralo dalje detaljne studije odabranih populacija različitih vrsta u Bosni i Hercegovini. Imamo još mnogo toga da saznamo o našim šumama, samo tako možemo produbiti svijest o tome zašto su one važne za našu zemlju”, zaključuje Alma Hajrudinović-Bogunić, jedna od istraživačica na Šumarskom fakultetu.