BiH
202

Sulejmanović: Demobilisani borci neće učestovati u protestima 25. aprila

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na kojem se još radi, izazvao je pravu buru u javnosti. Pojedine grupe domobilisanih boraca najavili su i proteste kazavši da će na njima zatražiti ispunjenje zahtjeva navedenih u Rezoluciji branitelja/boraca, potpisanoj u novembru 2015. godine.

U Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata održavali su se već nekoliko puta održan je sastanak resornog ministra Salke Bukvarevića s kantonalnim ministrima za boračka pitanja, predsjednicima koordinacije boračkih udruženja, predstavnicima boračkih udruženja FBiH i članovima radne grupe za izradu radnog materijala ovog Zakona. Nakon sastanka istaknuto je kako niti jedan zakon koji se tiče boraca u poslijeratnom periodu nije donesen transparentije.

Demobilisani borci tražili su da se ovim zakonom osigura jednakopravnost za sve demobilisane borce u BiH bez obzira na mjesto prebivališta, te pravo na novčano osgiranje od 25 posto od visine prosječne plate u FBiH za demobilisane borce koji nemaju sredstava za izdržavanje, demobilisane borce od 60 godina, žene demobilisanih branilaca od 55 godina i supruge umrlih demobilisanih boraca starosti 50 godina.

"U izradi prijedloga zakona definisali smo nedvosmislene kaznene odredbe te tako nastojali spriječiti sve odgovorne osobe i institucije da demobilisanim borcima i njihovim porodicama uskrate ili ograniče prava koja će im pripadati prema ovom zakonu. Definisali smo i obavezu i rok za donošenje provedbenih propisa, te smo vodili računa da se ne umanjuje dostignuti stepen prava koja već uživaju prema nekom od postojećih zakona. Žalosno je da najveći dio onih koji stalno pričaju o zakonu, nisu ni pročitali radni tekst. Trebate znati da ovim zakonom nastojimo vratiti dostojanstvo i već narušena prava ove kategorije", rekao je Samir Sulejmanović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH.

Istaknuto je kako se ovim zakonom pokušava vratiti dignitet i pravo branilaca koji su penzionisani prema zakonu iz 2006. godine, a kojima nije priznat staže, te prema riječima Sulejmanovića imaju penzije od osam, 10 i 12 KM.

"Pojavljuju se pojedinci i grupe koji se nastoje predstaviti legitimnim predstavnicima boračke populacije s ciljem stvaranja haosa u ovoj napaćenoj državi. Demobilisani borci nikada nisu bili niti će biti sredstvo za međusobna razračunavanja i potkusurivanja bilo koje vrste", kazao Sulejmanović i poručio kako Savez demobilisanih boraca FBiH neće učestvovati na protestima koje je najavio Savjet branitelja/boraca FBiH.