BiH
297

Sukob SDS-a i SNSD-a: Potukli se poslanici u Skupštini Republike Srpske

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Igor Radojičić tvrdi da se danas prvi put otkako postoji entitetski parlament desio fizički incident u kojem je, kako je naveo, poslanik SDS-a Miladin Stanić tokom skupštinske pauze fizički napao poslanike SNSD-a Sinišu Dodika i Milana Kovača.

Osuđujući taj, kako ga je nazvao, incident, Radojičić je rekao da fokus ove posebne sjednice treba da bude na mjerama za poplavljene građane, “a ne na fizičkom obračunu narodnih poslanika, ma koji oni bili i ma kojoj stranci pripadali".

Pozvao je narodne poslanike da obavljaju posao za koji su birani, a povodom svega sazvan je i kolegij Skupštine.

Po tvrdnjama SNSD-ovih poslanika, Miladin Stanić je u skupštinskom holu zaprijetio Dodiku zbog ranije rasprave u skupštine, da bi ga u jednom trenutku pokušao uhvatiti za odijelo i, navodno, pljunuo u njegovom pravcu.

Brzom reakcijom ostalih poslanika, koji se zatekli u holu, spriječen je veći incident.

Nakon verbalnih prepirki, nekoliko minuta poslije toga, Stanić je ponovo izazvao novi incident, pošto je u skupštinskoj sali, poslije kraće rasprave, udario nogom poslanika SNSD-a Milana Kovača.

Sam početak današnjeg zasjedanja obilježila je oštra rasprava, na granici incidenta.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović također je tražila javno izvinjenje Miladina Stanića koji je dobacio da “ženama treba gledati u noge”. Dodala je da će se ona i ministrice te poslanice zbog odgovorosti prema građanima i poplavljenom stanovništvu vratiti na današnju sjednicu NSRS kako bi bile usvojene mjere za sanaciju šteta od poplava.

Inače, posebno zasjedanje NSRS od jučer još prate česte replike, krivi navodi, a malo istinske rasprave kako bi se pomoglo poplavljenim građanima.

U zgradu Skupštine RS-a danas je stigao i predsjednik RS-a Milorad Dodik.