BiH
4

Šukalo: Dodik se sastao s potpredsjednikom, a ne predsjednikom austrijskog parlamenta

FENA
Adam Šukalo
Adam Šukalo
Predsjednik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo izjavio je da se predsjednik RS-a Milorad Dodik danas u Beču sastao sa "trećim potredsjednikom austrijskog parlamenta, a ne predsjednikom, kako je to saopćeno iz Dodikovog kabineta".

Šukalo je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je "falsifikovano da se Dodik sastao s predsjednikom Parlameta Austrije“, a da je tačno da se sastao s trećim potpredsjednikom austrijskog parlamenta Norbertom Hoferom.

Hofer je, dodao je Šukalo, predstavik Slobodarske partije Austrije.

Na zvaničnoj internet stranici predsjednika Republike Srpske se navodi da je Milorad Dodik razgovarao danas u Beču sa predsjednikom Parlamenta Republike Austrije Norbertom Hoferom.

Dodik je, kako se navodi, nakon sastanka istakao "da je razumijevanje na koje je naišao u Austriji zaista veliko, te dodao da je imao priliku da domaćine upozna o stanju u RS-u i BiH, pitanju referenduma, ali i kontinuiranom kršenju međunarodnog prava od visokih predstavnika u BiH“.

"Iz ove zemlje su u BiH bila dvojica visokih predstavnika koja su kršila međunarodno pravo i zahvalan sam predsjedniku austrijskog parlamenta koji je prihvatio da to pitanje stavi u parlamentarnu raspravu, kao i da iznađemo neke druge mogućnosti koje se tiču toga da se u Austriji pravno procesuiraju određene radnje koje nisu bile u skladu sa propisima", rekao je Dodik, stoji na zvaničnoj internet stranici entitetskog predsjednika.

Dodik je napomenuo da je postavljanje pitanja djelovanja visokih predstavnika iz Austrije veoma važno za RS "jer je upravo ovo vrijeme dodatnog političkog nasilja od visokog predstavnika u BiH, koji želi da vrati intervencionizam i rigidne političke odluke“.

Predsjednik RS-a je dodao da se razmatraju i određene pravne procedure za tužbu protiv nekadašnjeg i aktuelnog visokog predstavnika u BiH iz Austrije, Volfganga Petriča i Valentina Incka.

Milorad Dodik je danas u Beču razgovarao i sa predsjednikom Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štraheom, čiji je Nobert Hofer član.