BiH
0

Sudija Suda BiH Vlado Adamović privremeno udaljen od vršenja dužnosti do okončanja krivičnog postupka

Sarajevo-x.com
Sudija Suda BiH, Vlado Adamović, privremeno je udaljen od vršenja dužnosti do okončanja krivičnog postupka po optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo od 16. oktobra 2006. godine, odluka je disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) donesena danas.

Ova odluka je donesena na osnovu zahtjeva za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti Vlade Adamovića koju je podnio Ured disciplinskog tužioca VSTV-a, a nakon obavještenja predsjednice Suda BiH da je protiv Vlade Adamovića pokrenut krivični postupak po optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Privremeno udaljeni, Vlado Adamović ima pravo da u roku od 15 dana od dana preuzimanja ove odluke izjavi žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije, koja odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

Zbog ovakvih zakonskih rješenja te mogućnosti da privremeno udaljeni nastave raditi u svojstvu sudije ili tužioca do odlučivanja po žalbi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na posljednjoj sjednici donijelo Odluku kojom se preporučuje svim predsjednicima sudova i glavnim tužiocima da sudijama i tužiocima protiv kojih je pokrenut postupak privremenog udaljenja od vršenja dužnosti ne dodjeljuju predmete u rad, te da ih, u mjeri u kojoj je to moguće, povuku iz postupanja po ranije dodjeljenim predmetima, a sve do okončanja navedenog postupka.