BiH
75

Sud u Strazburu odbacio žalbu u slučaju "Majke Srebrenice i ostali protiv Holandije"

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je žalbu preživjelih Srebreničana uloženu na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je prošle godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, prenosi novinar agencije Anadolija.

U slučaju "Majke Srebrenice i ostali protiv Holandije", sud u Strazburu je jednaglasno donio odluku da je žalba neprihvatljiva, naglasivši da je navedena odluka konačna, odnosno Majke Srebenice ne mogu više podnijeti istu žalbu sudu u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava trebao je ispitati imunitet Ujedinjenih naroda u slučaju genocida u Srebrenici.

Podsjećamo, sud u Holandiji je u aprilu prošle godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja te da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost ove svjetske organizacije. Vrhovni sud sud Holandije odlučio je 13. aprila 2012. da UN, čak i u slučaju Srebrenice, uživa apsolutni imunitet. Oko 6.000 rođaka 8.327 žrtava masakra iz tzv. zaštićene zone Srebrenica u koju su srpske trupe bez otpora "plavih šljemova" umarširale 11. jula 1995., tužili su UN i Holandiju.

Sud u Strazburu je naveo kako Udruženje Majke enklava Srebrenica i Žepa, kao nevladina organizacija, nije direktno pogođeno pitanjem zbog kojeg se žalilo, naglasivši da "udruženje ne može tvrditi da je žrtva kršenja ljudskih prava".

Također, Evropski sud za ljudska prava je odbacio žalbu Majki Srebrenice kao neosnovanu, jer davanje imuniteta Ujedinjenim narodima ima legitimnu svrhu. Sud navodi da je žalbu odbacio i jer bi stavljanje vojnih operacija UN-a pod utjecaj nacionalnog zakonodavstva značilo odobravanje državama da se miješaju u ključne misije UN-a u svijetu. Sud u Strazburu je naveo da holandski sud nije poništio imunitet UN-a samo zato što su podnosioci žalbe tvrdili da je time ugroženo međunarodno pravo.

Majke Srebenice su prethodno izjavile kako očekuju da presuda ne može biti u korist UN-a, a protiv žrtava, napominjući da niko ne može imati imunitet za nesprečavanje genocida.