BiH
68

Sud u Strazburu bi svakog dana mogao donijeti presudu u slučaju Ilijaza Pilava

Piše: E. G.
Ilijaz Pilav (Foto: Anadolija)
Ilijaz Pilav (Foto: Anadolija)
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu bi svakog dana mogao donijeti presudu po apelaciji dr. Ilijaza Pilava, Bošnjaka koji je bio nastanjen u entitetu Republika Srpska, te mu je samim tim bilo onemogućeno Ustavom i Izbornim zakonom BiH da se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Pilav je još 2007. godine tužio BiH Evropskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandidira za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Prema posljednjim naznakama iz tog Suda, presuda bi konačno mogla biti donesena.

"Slučaj je u završnoj fazi. Prema onim informacijama koje je dobio moj pravni zastupnik, presuda bi mogla biti donesena svakog dana", kazao je Pilav za Klix.ba.

Dr. Pilav kaže da očekuje kako će Sud odlučiti u njegovu korist i da nema razloga da bude drugačije.

"S obzirom na to kako su se izjasnili organi Bosne i Hercegovine, odnosno Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH, a i obrazloženje pravnog zastupnika BiH pred Sudom u Strazburu je takvo da se ne može očekivati drugačija presuda osim u moju korist", kazao nam je Pilav.

Ranije se dosta nagađalo o tome kako je Sud u Strazburu iz političkih razloga, namjerno odugovlačio s donošenjem presude u slučaju Ilijaza Pilava, dajući tako šansu bh. vlastima da implementiraju onu u slučaju "Sejdić-Finci". Međutim, s obzirom na to da će ubrzo i novi opći izbori, a da presuda "Sejdić-Finci" nije implementirana, za očekivati je da će se Sud napokon izjasniti i u slučaju Pilav.

Presudom "Sejdić-Finci" utvrđena je diskriminacija građana BiH koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, a ova će presuda, za očekivati je, utvrditi diskriminaciju konstitutivnih naroda, u zavisnosti od toga u kojem entitetu žive. Tako se Bošnjaci i Hrvati na određene funkcije, kao što je Predsjedništvo BiH, ne mogu kandidirati ako žive u RS-u, a Srbi ako žive u Federaciji BiH.

Ranije se također često govorilo o tome da će BiH morati napustiti daytonski model uređenja države ukoliko presuda bude donesena u korist dr. Pilava, hirurga iz Srebrenice.