Nakon pet dana
8

Sud u Mostaru prekinuo generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK

G. Š.
Ogorčeni sindikalci ispred Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ogorčeni sindikalci ispred Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Općinski sud u Mostaru prekinuo je generalni štrajk zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona i od jutros sve zdravstvene ustanove rade u punom kapacitetu.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković je kazao da je Općinski sud Mostar na prijedlog Vlade HNK i resornog ministra zdravstva Gorana Opsenice donijelo privremenu zabranu štrajka i dao rok sindikatu tri dana da dostavi dokaze da je štrajk koji je organizovan u skladu sa zakonom.

"Oči svih 2.600 zdravstvenih radnika naših članova uprte su u Općinski sud Mostar, odnosno postupajućeg sudiju za kojeg se nadamo da će čim pregleda dokaze koje naš odvjetnički tim dostavi u toku dana donijeti pravednu, poštenu i zakonitu odluku", kazao je Vuković.

Dalibor Vuković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dalibor Vuković (Foto: G. Š./Klix.ba)

Tvrdi kako se ovo direktni udar Vlade HNK i ministra zdravstva u pokušaju da se spriječe zdravstveni radnici da se izbore za svoja prava. Nakon što su im onemogućili održavanje pregovora i potpisivanje kolektivnih ugovora, naglašava da su na kraju sudskim putem tražili da im se i štrajk zabrani.

"Zdravstveni radnici su ogorčeni, oni protestuju i ovo je izazvalo dodatni revolt svih naših zdravstvenih radnika prema Vladi i resornom ministru zdravstva. Sramotno je ovakvo ponašanje, jer je vrlo brzo ministarstvo zdravstva se aktiviraju kada treba neki njihov interes ispuniti a svaki naš zahtjeva čeka po tri do četiri mjeseca da se odgovori, pa i više", ustvrdio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika SKB Mostar Ivica Anić kaže kako će sudu dostaviti sve dokaze o zakonitosti štrajka i dokazati i svoju nevinost, te nastaviti sa štrajkom i borbom za svoja prava.

Ivica Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivica Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mi jesno za razgovore sa ministrom i Vladom, ali ne pod ucjenjivačkim uslovima, da oni cijeli postupak vrate na početak u kojem se kraj rješenja naših problema i ne nazire. Mi hoćemo ravnopravne razgovore da riješimo probleme", zaključio je Anić.

Dodaje da su jučer dobili pozitivnu odluku i od kantonalnog suda u Mostaru sa privremenom odluku o zabranio da se iz registra sindikata izbriše sindikat Doma zdravlja Mostar, koji je po njegovim riječima imalo namjeru ugasiti tamošnje rukovodstvo na čelu sa Mariom Kordićem.

Sindikat je izrazio ogorčenost i činjenicom da su u kampanji za lokalne izbore u Mostaru tri ljekara i da ni jedan od njih nije našao razumijevanje za probleme zdravstvenih radnika i dao im svoju podršku.

Generalni štrajk zdravstvenih radnika HNK počeo je 10. decembra u svim zdravstvenim ustanovama. Jutros je prekinut odlukom suda u Mostaru, a početak pregovora između Sindikata i Vlade HNK su još uvijek neizvjesni.