BiH
8

Sud nije obavijestio Tužilaštvo KS: Na slobodi granični policajac koji je pijan usmrtio motociklistu

Piše: M. N.
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo KS oglasilo se saopćenjem povodom puštanja na slobodu dvije osobe osobe koje se dovode u vezu sa pljačkom Raiffeisen banke na Ilidži. U saopćenju se navodi kako je Kantonalni sud Sarajevo donio odluku o tome na ročištu o kojem nije obavijestio Kantonalno tužilaštvo kao stranku u postupku.

"Istovremeno, nakon održanog ročišta, Kantonalni sud u Sarajevu je odlučio da na slobodu pusti osumnjičene Nizamu Beširović i Harisa Hajrovića smatrajući da nisu ispunjeni posebni razlozi koji ukazuju da bi ovo dvoje osumnjičenih ometali istragu puštanjem na slobodu, niti razlozi koji ukazuju da bi se osumnjičeni Haris Hajrović krio ili pobjegao, pa tako ometao krivični postupak. Naime, Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, a koje je ovo tužilaštvo zaprimilo danas, određen je pritvor prema osumnjičenima Sejfović Amelu, kao i prema Hajradinović Arifu i Hajrović Anelu (koji su u trenutku podnošenja prijedloga bili u bjekstvu) iz svih osnova koje propisuje zakon, dok su osumnjičeni Nizama Beširović i Haris Hajrović jučer pušteni na slobodu", navodi se u saopćenju Ureda glavne kantonalne tužiteljice.

Iz Tužilaštva su najavili žalbu na ovu odluku o kojoj će odlučivati vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu.

No, prema navodima ove pravosudne ustanove, ovo nije prvi i jedini slučaj u kojem Tužilaštvo nije obaviješteno o ročištu kao stranka u postupku.

"Istovremeno, na isti način bez da Kantonli sud u Sarajevu obavijesti Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu o ročištu koje je održalo, sudija za prethodni postupak je pustio na slobodu i osumnjičenog Čorbo Admira, policijskog službenika Granične policije BiH, a kojeg Tužilaštvo tereti da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, a sve povodom događaja kada je osumnjičeni kao vozač pod dejstvom alkohola, prema dokazima kojima raspolaže Tužilaštvo, usmrtio vozača motocikla u Reljevu i napustio lice mjesta 5.11.2015. godine", rekao je za Klix.ba Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

Podsjetimo, Čorbo (1980) iz Breze se sudario na raskrsnici ulica Reljevska i Rajlovačka sa mopedom kojim je upravljao Alen Šehović, te je pobjegao. Šehović je na mjestu preminuo od povreda.

"Na ovu odluku Tužilaštvo će podnijeti žalbu kojoj će odlučivati vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu", dodao je Hamzić.