BiH
0

Sud BiH: Ratku Bundalu određen jednomjesečni pritvor

FENA
Sud BiH je 1. septembra donio rješenje kojim se Ratku Bundalu, osumnjičenom za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, određuje jednomjesečni pritvor. Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati najduže do 30. septembra.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni, u periodu od aprila do kraja 1992. godine, u svojstvu komandanta Taktičke grupe Kalinovik Vojske Republike Srpske, planirao, naredio, izvršio i podstrekivao, između ostalog, progon i lišavanje života cjelokupnog bošnjačkog stanovništva na području općine Kalinovik.

Tužilaštvo u prijedlogu navodi da je osumnjičeni učestvovao u organiziranju i formiranju logora na području ove općine. Sud smatra da, na osnovu podnesenog dokaznog materijala, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva osumnjičenog i opasnosti da bi sa slobode mogao ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke i saučesnike, saopćeno je iz Suda BiH.