BiH
0

Sud BiH prihvatio prilagođenu optužnicu protiv Milorada Trbića za krivično djelo genocida

FENA
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu je prihvatio danas prilagođenu optužnicu u predmetu protiv Milorada Trbića koja ga tereti za krivično djelo genocida, saopćeno je.

Sud je također potvrdio dodatne tačke kojim je Tužilaštvo BiH proširilo optužnicu ranije potvrđenu od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Optužnica navodi da je od 11. jula do 1. novembra 1995. kao pomoćnik načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i kao odgovorna osoba za rukovođenje četom vojne policije ove brigade Milorad Trbić svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz srebreničke enklave te pogubljenju i pokopavanju vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice.

Optužnica dalje navodi da je u okviru prisilnog preseljenja bošnjačkog stanovništva, Milorad Trbić 13. i 14. jula 1995. godine kontrolirao izlazak bošnjačkog stanovništva iz enklave.

Tom prilikom optuženi je navodno učestvovao u organizaciji prijevoza, zatvaranja i osiguranja muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice koji su prevezeni autobusima i kamionima iz Bratunca do mjesta zatvaranja u školama na području Zvornika.

Prema navodima optužnice od 11. jula do 1. novembra 1995. godine Milorad Trbić je zajedno s drugim pripadnicima VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovao u pogubljenju više od 7.000 muškaraca Bošnjaka.

Trinaestog jula 1995. na stadionu u Bratuncu, gdje je bilo zatvoreno između 1.000 i 1.500 muškaraca Bošnjaka, Milorad Trbić je navodno učestvovao u pogubljenu najmanje njih deset.

Optužnica dalje navodi da je 14. jula 1995. ispred škole u Grbavcima zajedno s drugim pripadnicima čete vojne policije Zvorničke brigade pucao i ubio do 20 Bošnjaka koji su prethodno bili zatvoreni u fiskulturnoj sali.

Šesnaestog jula 1995. Trbić je kao dežurni oficir u komandi Zvorničke brigade navodno omogućio, koordinirao i sam vršio komunikaciju među oficirima VRS-a koji su provodili operaciju hapšenja, zatvaranja, prijevoza, pogubljenja i ukopa vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice.

Kako optužnica navodi, Milorad Trbić je od 1. augusta do 1. novembra 1995. zajedno s drugim osobama između ostalog omogućio i nadzirao ponovni ukop tijela ekshumiranih iz primarnih masovnih grobnica u zonama odgovornosti Zvorničke i Bratunačke brigade i njihovo prebacivanje do sekundarnih grobnica.

Ovaj predmet je prema odluci MKSJ-a ustupljen na daljnje postupanje vlastima BiH.

Trbić je 11. juna 2007. prebačen na teritoriju BiH, saopćeno je iz Suda BiH.