BiH
0

Sud BiH osudio Maktoufa na pet godina zatvora

Sarajevo-x.com/www.bim.ba
Nakon mnogo kontroverzi koje su pratile ovaj slučaj, od samog hapšenja, podizanja prve optužnice, izricanja presude, žalbe, te potvrđivanja presude, slučaj Maktouf je okončan pred Sudom BiH.

Prvo suđenje za zločine koje su mudžahedini počinili u BiH krunisano je kaznom od pet godina.

Prvobitna presuda koju je Sud BiH izrekao Abduladhimu Maktoufu, prema kojoj je osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu, potvrđena je na obnovljenom postupku. Sud je odlučio da će u izrečenu zatvorsku kaznu biti uračunato vrijeme do sada provedeno u pritvoru, odnosno 21 mjesec, te će Maktouf u zatvoru ostati još tri godine.

Bosanca iračkog porijekla, Abduladhima Maktoufa, optužnica tereti da je 18. oktobra 1993. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Travnik. Prema navodima optužnice, on je pomogao pripadnicima jedinice El Mudžahid koja je bila u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, u nezakonitom hapšenju, zatvaranju i otmici pet civila hrvatske nacionalnosti.

Prvostepena presuda u predmetu Abduladhim Maktouf izrečena je 1. jula 2005. godine. Žalba odbrane dovela je do ponovljenog suđenja i djelimičnog ukidanja prvostepene presude. Novi pretres pred Žalbenim vijećem počeo je 1.februara ove godine, a okončan 4. aprila.

U obnovljenom postupku pred Sudskim vijećem svjedočila su ukupno tri svjedoka, dva odbrane i jedan Tužilaštva. Jedan svjedok Tužilaštva, koji je dao iskaz i na prvom suđenju, odbio se ponovo pojaviti pred Sudom jer nije dobio traženi imunitet od krivičnog gonjenja, što mu je prvobitno dato. Naime, prema vlastitom iskazu, ovaj svjedok je bio suvozač Maktoufu za vrijeme izvršenja zločina.

Predmet Maktouf je postao prvi slučaj Sudu BiH za ratne zločine, i jedini kojem se sudilo zbog zločina koje su počinili mudžahedini u Bosni.