BiH
0

Sud BiH: Eso Macić osuđen na 11 godina za ratni zločin protiv civila

FENA
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je, odlučujući povodom odluke Ustavnog suda BiH od 17. marta kojom je ukinuta drugostepena presuda Suda BiH od 13. juna 2013. godine u predmetu Eso Macić, u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona, 24. aprila otpremilo presudu kojom je drugostepena presuda Suda BiH iz oktobra 2010. godine preinačena, pa je Macić za ratni zločin protiv civila osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

U kaznu će mu se na osnovu člana 50. KZ SFRJ uračunati vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru i na izdržavanju kazne po pravosnažnoj presudi Suda BiH.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Presudom Suda BiH od 15. novembra 2012. godine optuženi Eso Macić oglašen je krivim da je radnjama detaljno opisanim u tačkama 1. do 4. izreke presude počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 15 godina, u koju je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Istom presudom optuženi je oslobođen optužbe da je radnjama opisanim u tačkama 5. i 6. ovog dijela presude počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Odlučujući o žalbi branioca optuženog Macića, Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH je presudom od 13. juna 2013. godine žalbu djelimično uvažilo i presudu od 15. novembra 2012. godine preinačilo u odluci o kazni, na način da je tada optuženi Eso Macić, za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Postupajući po apelaciji osuđenog Ese Macića, Ustavni sud BiH je 17. marta 2015. godine donio odluku kojom je djelimično usvojio predmetnu apelaciju, utvrdivši povredu Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te je ukinuo presudu Suda BiH od 13. juna 2013. godine, u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona.

Postupajući u skladu s obavezom koja proizlazi iz odluke Ustavnog suda BiH, a u cilju njene što hitnije implementacije, Apelaciono vijeće je 16. aprila 2015. godine održalo javnu sjednicu, na kojoj su tužilac, osuđeni Eso Macić i njegov branilac ostali kod svih navoda i prijedloga iz žalbe uložene protiv prvostepene presude.

Apelaciono vijeće je donijelo novu odluku kako bi otklonilo povredu utvrđenu odlukom Ustavnog suda koja je obavezujuća za ovaj sud, i to po hitnom postupku kako je to naloženo, saopćeno je iz Suda BiH.