BiH
9

Sud BiH do ponedjeljka očekuje potpuni izvještaj o zdravstvenom stanju Fahrudina Radončića

Piše: S. H.
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić, svi optuženi u predmetu Fahrudin Radončić i dr. na današnjem ročištu o izjašnjenju o krivici izjasnili su se da se ne osjećaju krivima. Advokatica Bakira Dautbašića Tatjana Savić u izjavi za medije kazala je kako će odbrana svoju strategiju iznositi nakon što počne glavni pretres.

Jedini koji nije pristupio današnjem ročištu bio je prvooptuženi Radončić, koji se trenutno nalazi na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, zbog problema sa srcem.

Sutkinja Minka Kreho je kazala kako će Sud sačekati izjašnjenje Fahrudina Radončića, te će njegovo izjašnjenje zajedno sa izjašnjenjima ostalih optuženih u ovom procesu proslijediti Vijeću koje će voditi glavni pretres.

"Još uvijek je prerano govoriti na čemu ćemo mi zasnivati svoju odbranu, jer će to biti predmet glavnog pretresa. Tek tada mi ćemo iznositi našu strategiju i ono na čemu ćemo zasnivati odbranu", kazala je kratko u obraćanju medijima nakon ročišta Tatjana Savić, advokatica Bakira Dautbašića.

Njemu su još uvijek na snazi mjere zabrane, onakve kakve su definisane posljednjim sudskim rješenjem, a odnose se na zabranu kretanja i sastajanja sa svjedocima u ovom postupku.

Današnjem ročištu prisustvovao je i Zijad Hadžijahić, koji je također optužen u predmetu Fahrudin Radončić i dr. Pored toga što je kazao da se ne osjeća krivim, rekao je da je dobio otkaz u ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Medijima se kratko obratio i Radončićev advokat Asim Crnalić, koji je kazao kako je jučer bio u posjeti kod svog klijenta u bolnici, ali da nije dobio zvanični stav ljekara UKCS-a o tome da li će Radončić ostati na daljnjim pretragama.

"Sve što mogu reći u ovom trenutku jeste da očekujem pravično suđenje", kazao je Crnalić.