Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
baaliyee, sto ste nervozni. kompleksi izgleda, ha???? zato se vi sobrazom mozete pohvalit pred svabama kako su vam djedovi i ocevi nosili njihove uniforme i klaali vlastitu bracu za njihove racune i interese yeebo li vas vas handzar ss u duupe
Istina, Moke. Znam ih i ja koliko hoces! Tito je previse halalio Srbima a Bosnjake zanemarivao. Do \'43 je kooperirao sa Drazinom vojskom. A isto tako pred sami kraj rata, svaki bradonja koji je kokardu zamjenio petokrakom - dobio je boracku penziju. To sam upravo ja htjeo objasniti ovom mamlazu sto ide pod imenom Ferid. Bosnjaci koji su bili u partizanima su pocetkom rata bili u konstantnoj opasnosti da ih mrak proguta - do \'43 godine - tamo gdje su partizani i Drazini isli skupa protiv Nijemaca. Bosnjacki (ili \"muslimanski\", kako su ih zvali) partizani nisu imali ikakve zastite i jedino su dobijali savjete od svojih starijesina da idu pod srpskim imenima da bi se tako zastitili. Ono sto se na Manjaci desavalo krajem \'42 sve do 43 je bilo kao u filmu \"Gluvi Barut\". A evo i danas, tako, mnogi negiraju da su Bosnjaci uopste bili partizani, kao da je to ekskluzivna bila srpsko-hrvatska vojska, srpsko-hrvatskog otpora okupatoru, ili sta ja vise znam.
partizani su tada bili najnaprednija snaga na prostorima balkana. geografski, zapadni dijelovi su uvijek bili (a i sad su) progresivniji. zato i ne cudi da je kostur KPJ bio sacinjen manje-vise od svih, sa liderima iz slovenije i hrvatske, starim spanskim borcima i komunistima. kasnije, partizani jednostavno nisu imali izbora nego da pridobiju srpsko stanovnistvo, cisto zbog gerilskog nacina ratovanja i jer su se krili po zabitima - morali su imati podrsku lokalnog stanovnistva. cijena koju su platili je da se veliki broj srba prebacio iz cet.nika u partizane, vecinom krajem 43 i pocetkom 44 godine. eto ako meni nevjerujete, procitajte memoare rodoljuba colakovica - srbin je covjek.
ja licno znam covjeka iz nevesinja cije je pola rodbine bilo u ct.nicima koji su cinili zIocine po hercegovini i dalmaciji. poslije II sv. rata, svi su imali prvoboracki status. mogu vam dati i prezime ako hocete.
Feride, znas...ona pogrdna rijec za Bosnjake, \"lijaba\", se koristi danas potpuno pogresno. Takvi kao TI su \"lijaba\" - nepismen, glup, takve kao ti bi trebalo u jarak i ustrijeliti a ne postene ljude. Ti uopste nisi razumio sta sam ja napisao - primitivac jedan prizemni, nepismeni, glupane - pljujes po postenim preminulim ljudima tako vulgarno a uopste nisi razumio moj tekst koji kritikujes. Da Bog da ti se sjeme zatralo.
@mhe ad poppiisham ti se na dedin mezar kad je nosio to cheetnichko ime joj jesmo bas pravi suncokreti
A uz to, mnogo je Bosnjaka, neki i do kraja rata, bilo pod srpskim pseudonimom, najvise iz razloga sto su prakticno do \'43 skupa operirali u Krajini sa Drazinim koljacima - dok Tito nije to razdvojio. Tokom tog vremena nije bilo rijetko da muslimanski partizani, na Manjaci, budu zaklani od strane bradonja. Moj dido, rahmetli, je isao pod imenom \"Dragan\" sve do 1943.
@Zivko, i moj dido i svi muski clanovi njegove porodice - od 17 pa na gore - su bili u partizanima. Ali nisu obavili posao do kraja. I c-e-t-n-i-k-a kao i u-s-t-a-s-a k\'o pljeve na svakom koraku - i dan danas.
tako je, bravo majstore
ajde bre šta se javljate partizanski generali umiru u č.etničkim uniformama ili kao Poveljnici Nove NDH eto kakvi su bili antifašisti.
fadil jahic - spanac? i moj dedo isto i njegov brat
.. muslimani partizani ???????????????????????????? ovo je neka nova povjest ...
Ovi likovi su bili na Sutjesci definitivno, ali ne vjerujem da su bili u partizanskim jedinicama!
Ma ti sto su nedavno sami kao nesto obiljezavali su uglavnom oni sto su 45 iz ce-tnickih presli u partizanske uniforme !!!!!!