Fakultet za kriminalistiku
46

Studenti: Nećemo dozvoliti nametanje podobnih dekana

Klix.ba
Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije uputili su na adrese ministra obrazovanja i nauke FBiH Damira Mašića, premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića, ministra obrazovanja i nauke KS Fahrudina Oručevića, kao i članova i predsjednika Upravnog odbora Fakulteta zahtjev kojim traže da se provode zakonite odluke o izboru dekana njihovog fakulteta.

Studenti ističu da su šokirani postupcima Vlade povodom izbora dekana njihovog fakulteta.

"Legalan i legitiman izbor dekana Ustanove, prof. dr. sc. Nedžada Korajlića, ne može i ne smije negirati Vlada Kantona Sarajevo, iz ma kojih razloga, a razlozi su, sasvim je očito, u najmanju ruku sumnjivi. Namjera ovog pisma je da Vam jasno poručimo, kao studenti svih godina Fakulteta, da ne želimo i nećemo dozvoliti da nam se nameću podobni dekani, a isto tako, da ne dozvoljavamo da se legitiman i legalan izbor dekana prof. dr. sc. Korajlića – osporava i prolongira, posebno ne na nezakonit način", ističe se u pismenom zahtjevu.

"Ovlaštenja Vlade su jasna te je kristalno jasno da se saglasnost daje pro forme i u slučaju da su ispunjeni svi zakonski uslovi procedure izbora dekana – Vlada nema nikakvog osnova niti razloga da ignoriše Odluku Upravnog odbora Fakulteta (Odluka broj 04-02-1093-/12 od 23.05.2012.)", navodi se dalje.

Studenti ističu da se profesor Korajlić godinama rada na Fakultetu istakao kao korektan profesor i vrstan poznavalac struke sa bogatim znanjem koje je nesebično dijelio sa studentima, što su najbolje odlike koje studenti zahtijevaju i očekuju od mentora.

"Stoga je naša podrška usmjerena profesoru Korajliću i na ovaj način. Još jednom, zahtijevamo od Vlade Kantona da vlastitu, nezakonitu Odluku kojom imenuje profesora Maslešu za vršioca dužnosti dekana ( br. 02-05-22540-21/12 od 26.07.2012.) stavi van snage po hitnom postupku te da saglasnost na legalnu i legitimnu Odluku Upravnog odbora Fakulteta, a koja se tiče izbora i imenovanja profesora doktora Korajlića na poziciju dekana", naglašavaju potpisani.

Dodaju da se nisu htjeli baviti politikom te stoga ne dozvoljavaju da se politika na ovakav način bavi njima. Nadaju se da neće biti potrebno da se organizuju protesti niti aktiviraju pravni mehanizmi za osporavanje i poništenje Odluke Vlade, te za "eventualno sankcionisanje osoba koje su namjerno nezakonito postupale".

Studenti očekuju odgovor nadležnih u vezi s ovim slučajem.