BiH
0

Stranka za BiH ne podržava predloženi sastav Vlade FBiH

SRNA
Stranka za BiH saopštila je da nije podržala predloženi sastav Vlade Federacije BiH jer je u ekspozeu novoimenovanog premijera Nermina Nikšića bilo neprihvatljivih naznaka u vezi sa entitetskim vlasništvom nad zemljom, šumama i vodom i zbog osporenih procedura povodom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz Stranke za BiH saopšteno je da će, kao konstruktivna opoziciona opcija, podržavati mjere koje vode napretku svih građana i naroda, te uključenju BiH u Evropu.

Klub Stranke za BiH čvrsto je opredijeljen da BiH što prije dobije funkcionalnu i demokratsku vlast, prema volji građana izraženoj na izborima, ali prije svega u funkciji svakodnevnih životnih potreba građana i napretka ka evroatlantskim integracijama. 

U saopštenju se navodi da je neprihvatljiva "politikantska trgovina čiji je cilj samo osvajanje što više pozicija u vlasti za stranku ili ličnu moć pojedinaca", a Klub Stranke za BiH osuđuje svaku vrstu opstrukcije u uspostavljanju vlasti kao neophodnog servisa svih građana. 

U Stranci za BiH posebno ističu opasnost od toga da se iz legitimnih političkih dijaloga o uspostavljanju vlasti isfabrikuju procesi razvlašćivanja države ili njene destrukcije, što je svakodnevno vidljivo u odnosu na držvno vlasništvo, Sud i Tužilaštvo, investiciona ulaganja.

Formiranje institucija FBiH juče je okončano bez učešća dva HDZ-a. Predstavnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je sinoć, na vanrednoj sjednici, imenovanje nove Vlade Federacije BiH, nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri položili svečanu zakletvu.

Živko Budimir iz HSP-a predsjednik je FBiH, a potpredsjednici Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a, potvrđeno je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je konstituisanje vlasti u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda kao ''državni udar'' i ''anarhiju'', zbog čega bi u BiH trebalo provesti nove izbore.