BiH
5

Stranka dijaspore BiH: Srbija ne poštuje bilateralne odnose s BiH

FENA
Održavanje zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije u Banjoj Luci predstavlja nastavak grubog miješanja Republike Srbije u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, kao i kontinuitet zajedničkog političkog marketinga vladajućih srpskih etnonacionalnih političkih struktura u dobro poznatom stilu "tresla se gora, rodio se miš", smatraju u Stranci dijaspore BiH.

U saopćenju za javnost ova stranka ocjenjuje da je Sporazum o paralelnim odnosima Republike Srpske i Srbije u svojoj suštini protivan međunarodnom pravu jer je etnički zasnovan i grubo krši suverenitet i teritorijalni integritet države BiH.

"Sporazum predstavlja formu za pribavljanje legaliteta i legitimiteta nastavka razgradnje BiH gdje se svjesno zaobilazi činjenica da su vanjska i vanjskotrgovinska politika u nadležnosti državnih institucija BiH. Cilj ovog susreta jeste prikupljanje političkih poena na račun dokumenta koji, de facto, nikad nije zaživio u praksi", navodi Stranka dijaspore BIH.

Dodaje da dosadašnji zajednički privredni i investicioni projekti izmađu RS i Srbije nisu realizovani, ali su se realizovale toliko puta plasirane velike priče iza kojih ne stoje nikakvi rezultati.

"U pozadini 'ekonomskog sporazuma' (koji je uzgred rečeno trebao da bude potpisan sa državom BiH u skladu sa svim međunarodnim normama) leži propaganda vodećih srpskih etnonacinalnih političkih elita kako bi se pararelni politički odnosi pikazali kao podrška, nacionalni prioritet i patriotski gest Vlade Srbije prema Republici Srpskoj", ističe se u sapćenju.

Ovaj sporazum, stav je Stranke dijaspore BiH, jasno pokazuje da Republika Srbija ne poštuje bileteralne odnose sa cijelovitom Bosnom i Hercegovinom, niti joj je stalo do njenog boljeg funkcionisanja i jačanja regionalne saradnje.

"Svima je jasno da se iza kulisa ovog sporazuma nastavlja politka provođenja velikosrpskog projekta započetog 1991 godine", kažu u Stranci dijaspore BiH.