FBiH
0

Štrajk upozorenja u srednjim školama

FENA
Štrajk upozorenja u srednjim školama u Federaciji BiH nastavljen je i danas u trajanju od 30 minuta, od 10.00 do 10.30 sati za zaposlenike koji rade u prvoj smjeni i od 15.00 do 15.30 sati za zaposlenike koji rade u drugoj smjeni, izjavila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (SSVOONK) BiH Dženana Tanović- Hamzić.

Ona je kazala da se štrajk provodi u šest od deset kantona Federacije BiH, a da u preostala četiri kantona nema štrajka zbog činjenice da ti kantoni nisu članovi SSVOONK-a ili su već uspjeli u pregovorima s kantonalnim vladama.

Tanović-Hamzić je naglasila da su osnovni razlozi zbog kojih se provodi sindikalna mjera štrajka upozorenja neprihvatanje vlada da uđu u proces izmjena i dopuna kolektivnih ugovora po inicijativi Sindikata, donošenje rebalansa budžeta bez učešća Sindikata u njegovom kreiranju, odbijanje poslodavaca da primjenjuju kolektivne ugovore u dijelu koji se odnosi na usklađivanje plaća s porastom troškova života, kao i uskraćivanje mogućnosti Sindikatu da pregovora i razgovara o cijeni rada.

  • U ponedjeljak smo imali postupak mirenja s Vladom FBiH i on je okončan tako da ništa nije postignuto.Tražit ćemo inspekcijski nadzor, a neki kantoni već traže da stupimo i u generalni štrajk. Svakako sačekat ćemo još malo jer smo zatražili postupak mirenja i na kantonalnom nivou, a rok za odgovor je 15 dana - kazala je predsjednica SSVOONK-a Dženana Tanović-Hamzić.

U skladu s Odlukom Predsjedništva SSVOONK-a BiH od 30. oktobra provođenje sindikalne mjere štrajka upozorenja je u trajanju od 30 dana.

Štrajk upozorenja se, kako je danas rečeno, realizira pod motom "Vlade pokazale na djelu da ne žele stvarati društvo socijalne pravde i jednakosti".