BiH
10

Stotinu naučnika na međunarodnoj konferenciji "Pucnji iz Sarajeva, 1914"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Petodnevna Međunarodna naučna konferencija "Pucnji iz Sarajeva, 1914: Događaj. Narativ. Pamćenje.“ čiji je pokrovitelj Evropska unija (EU) počet će danas u Sarajevu. Na konferenciji će učestvovati oko 100 naučnika, istraživača i studenata iz 20 zemalja.

"Konferencija analizira istoriju i Sarajevski atentat koji se desio 28. juna 1914. godine. Nastojat ćemo rekostruirati ovaj atentat i osvijetliti njegovu mitološku pozadinu te pozabaviti se njegovom književnom obradom", rekao je prof. dr. Vahidin Preljević s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovo je, kaže Preljević, jedna od aktivnosti Fondacije "Sarajevo srce Evrope“ i "Sarajevo 2014“ tj. posebni dio programa obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Finansijsku podršku projektu pružili su Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, Austrijsko ministarstvo nauke te Ambasada Austrije u BiH, a logističku podršku Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Koledž Trinity iz Dablina.

"Mi smo naučna konferencija i nemamo nikakvu političku misiju niti zadatak približavanja stavova. Naša misija je otvaranje dijaloga koji su tabuizirani u našoj kulturi i javnosti", naglasio je Preljević.

Dodao je da naučna konferencija nema za cilj da daje unaprijed spremljene odgovore „jer mi hoćemo da otvorimo pitanja.“

"Bavit ćemo se demitologiziranjem svih događaja likova u vezi s Sarajevskim atentatom, a prije svega lika Gavrila Principa", pojasnio je Preljević.

Šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Natalia Dianoskova kazala je da je 2014. godina sjećanja, ali i vizije budućnosti BiH kada se trebaju poslati poruke posvećene različitostima, pomirenju i suočavanju s izazovima.

"Zbog toga je Evropska komisija u julu 2013.godine usvojila odluku da se dodijeli dva miliona eura programu 'Sarajevo 2014'", rekla je Dianiskova.

Prof. dr. s Koledža Trinity iz Dablina Clemens Ruthner rekao je da cilj Konferencije nije bio organiziranje još jednog akademskog događaja gdje će se diskutirati o početku Prvog svjetskog rata na regionalnom i globalnom nivou.

"Naša namjera je koncentrirati se na ovaj atentat na princa Ferdinanda i njegove supruge Sofije. To je jedan od događaja koji su bili najviše mitologizirani u istoriji 20. stoljeća", smatra Ruthner.

Pojasnio je da će na Konferenciji ovaj atenat biti analiziran kroz nekoliko koraka, i to opis i rekonstrukciju Atentata, analizu pripovijesti i narativa koje je Atentat proizveo do sada u medijima, književnosti, istoriografiji, filmu i politici.

Treći korak, dodao je Ruthner, "bit će analiza načina na koji su ovi narativi korišteni u kulturnom pamćenju epoha, regija, etničkih grupa i država i Evropi u cjelini".