BiH
0

Stotine studenata protestovalo u Banjoj Luci: "Evo vam Dodik, vratite nam Brucea Leeja"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više stotina studenata okupilo se danas u Kampusu banjalučkog Univerziteta kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem smještaja u studentskim domovima, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Pod motom "Gužva nam je" Skupština studenata Studentskog centra "Nikola Tesla" pokrenula je cijelu akciju kako bi ponovo skrenula pažnju Ministarstva obrazovanja RS i entitetskog predsjednika Milorada Dodika, na činjenicu, kako su kazali, da se već pet godina obraćaju nadležnim institucijama za izgradnju četvrtog paviljona, ali bez konkretnog rješenja.

Predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra „Nikola Tesla“ Igor Macanović rekao je da su studenti spremni da sami isplate kreditna zaduženja koja su potrebna za izgradnju četvrtog paviljona i to na način da se poveća cijena smještaja u studentskim domovima sa sadašnjih deset na 50 KM mjesečno.

Goran iz Trebinja u izjavi za agenciju Anadolija istakao je da „gotovo nema sobe bez ilegalca".

"Svjesno uprave domova tolerišu ovakvo stanje, ali uslovi za učenje i život naprosto su nemogući", podvukao je ovaj Goran.

Današnje okupljanje banjalučkih studenata bio je svojevrstan performans, tokom kojeg su studenti Akademije dramskih umjetnosti odglumili predsjednika i premijerku RS koji su "svečano presjekli vrpcu za novi paviljon", odnosno livadu na kojoj su bili složeni kreveti.

Studenti su obavili i "sahranu" povelje koju su prošle godine potpisali s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i tadašnjim ministrom prosvjete Antonom Kasipovićem, a kojom je već ovog proljeća garantovao početak izgradnje četvrtog paviljona doma Nikola Tesla u univerzitetskom kampusu.

Tokom trajanja ovog događaja studenti su neprestano zviždali i uzvikivali parole "lopovi, lopovi".

Na transparentima koje su nosili, između ostalog je pisalo "Evo vam Dodik, vratite nam Brucea Leeja", "Tito je rekao: Studenti su u pravu", "Dajte nama sobu našu, da ne uselimo u vašu".

Kako je policija zabranila protestnu šetnju od kampusa do sjedišta Vlade RS, studenti su nakratko ispred kampusa sjedanjem na asfalt blokirali saobraćajnicu, podržani automobilskim trubama vozača koja su se tu nalazili.

Ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija u ponedjeljak je obećao da će u srijedu biti objavljen javni poziv za izbor izvođača radova na izgradnji četvrtog paviljona studentskog doma, ali kako je kazao Macanović, "bila je to samo jedna u nizu obmana studenata kako bi ih se spriječilo da protestuju".