Ispred zgrade državnih institucija
0

FOTO+VIDEO / Stotine otpuštenih vojnika pištaljkama tražilo prava

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Više stotina vojnika otpuštenih iz službe u Oružanim snagama BiH okupilo se danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu da bi iskazali nezadovoljstvo što ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić nije potpisao Protokol o refundiranju novca za njihovo penzionisanje.

Otpušteni vojnici iz oba bh. entiteta najavljuju mogućnost blokiranja ulaza u Sarajevo učesnicima Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, koje bi trebalo biti održano od 21. do 26. februara, a najavljena je i mogućnost podnošenja tužbi protiv nadležnih ukoliko se uskoro ne riješi njihov problem.

Otpušteni vojnici očekuju danas sastanak sa zamjenikom ministra finansija i trezora BiH Fuadom Kasumovićem, a kako ističu, od ishoda sastanka zavisit će da li će nastaviti proteste.

Iz Ministarstva finasija trezora BiH ranije je saopćeno da u tom ministarstvu postoji raspoloženje da se u zakonskim okvirima pomogne u rješavanju problema pripadnika Oružanih snaga BiH koji su stekli pravo na penziju, ali da je za to potrebno vrijeme i strpljenje.