BiH
2

Stjepan Mesić: Alija Izetbegović bio je državnik zaljubljenik u BiH

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Cjelodnevni program obilježavanja desete godišnjice od smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića nastavljen je večeras Akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Akademiji su pisustvovali članovi porodice Izetbegović, istaknute ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života BiH ali i prijateljskih zemalja.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić također je prisustvovao Akademiji, a u izjavi za medije kazao je da je u Sarajevo došao povodom desetogodišnjice od smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

“Spadam u one ljude koji su imali tu privilegiju da im je Alija Izetbegović bio prijatelj. Smatrao sam ga prijateljem, a i on je mene smatrao prijateljem. Mislim da spada u one ljude koji su se borili za BiH. Ona sada nije onakva kakvu ju je zamišljao Alija Izetbegović”, pojasnio je Mesić.

Prema njegovim riječima, vrijeme, ipak, radi za njegovu ideju.

“Ja očekujem da će snage koje razaraju BiH biti potisnute, a da će, ipak, pobijediti cjelovita i jedinstvena BiH”, poručio je Mesić.

Govoreći o rahmetli predsjedniku, Mesić je kazao da se Alija Izetbegović borio u nemogućim uvjetima, te da je bio veliki vjernik, kao i da je imao dosta protivnika.

“Bio je političar, na kraju bio je i državnik. Mislim da je njegovo zalaganje, ipak, uspjelo u Dejtonu, kada je izborio da ostane okvir BiH, a to znači da, u ovom okviru, treba sada izboriti i sadržaj BiH”, pojasnio je Mesić i dodao da je “Alija Izetbegović bio zaljubljenik u BiH”.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i sin rahmetli Alije Izetbegovića kazao je da je rahmetli predsjednik bio čovjek koji je bio prisiljen na rat.

“Mislim da, kada se već našao u toj situaciji da vodi jedan neravnopravan rat, da se dosta dobro snašao. On bi, uvjeren sam, bio čovjek koji bi volio da ga pamte kao čovjeka mira”, kazao je Izetbegović.

Levy: Poznavati Izetbegovića bila privilegija

Francuski filozof Bernard Henri Levy u svom obraćanju je kazao da ga je prije deset godina francuski predsjednik Žak Širak zamolio da predvodi francusku delegaciju na dženazi rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, a nakon deset godina sin rahmetli predsjednika Bakir Izetbegović ga je zamolio da se obrati prisutnima na godišnjicu njegove smrti.

“Ogromna je čast i radost ali i zadovoljstvo obratiti vam se večeras. Radost mi predstavlja iz više razloga. Mislim da današnji svijet, ovakav kakav jeste danas, ne daje dovoljno zasluga koje Alija Izetbegović zaslužuje”, pojasnio je Levy i dodao da “nije siguran da u pamćenju svijeta on ima svoju stvarnu veličinu”.

On je dodao da je imao privilegiju poznavati ga i biti u njegovoj blizini u najmračnijim momentima njegovog života.

“Nije bilo tako lako biti veliki šef ili predvodnik rata. Posebno kada ste čovjek od knjige, kao što je on bio, čovjek prava, od vjere i čovjek koji je tako veliki dio svog života proveo u zatvoru. Uprkos tome, on je bio veliki vođa rata. Mrzio je rat, učinio je sve što je mogao da spriječi da dođe do rata, međutim, kada je došlo do njega, on je to uradio dobro i pobijedio je”, kazao je Levy.

On je kazao da se sjeća Sarajeva kada su ga branili jednostavni, obični građani.

“Mladići koji do tada nikada nisu uzeli oružje u ruke. Sa svim tim mladićima, Alija je napravio armiju od svih različitih ljudi koji ranije nisu bili u ratu”, kazao je on.

Levy se prisjetio i jednoga jutra u martu1993. godine u Sarajevu, dana kada je u ovom gradu bio “pakao na Zemlji”.

“Toga jutra stanovništvo Sarajeva je bilo blizu očaja. Tada je Alija donio odluku da ode u jednu malu šetnju svojim gradom. Bila je to lekcija hrabrosti. Bilo je tako olakšanje za građane Sarajeva da vide svoga predsjednika, u svom legendarnom mantilu, sa beretkom, kako šeta ulicama Sarajeva kao običan građanin”, prisjetio se Levy.

“Samo veliki vođa može napraviti jedan tako jednostavan, a istovremeno čin hrabrosti”, dodao je Levy.

Profesor Hilmo Neimarlija je govorio o djelima i radu rahmetli predsjednika.

“Alija Izetbegović je rođen sedam godina nakon Prvog svjetskog rata. Dječaštvo i ranu mladost poživio je u vremenu u kojem svijet nije više imao nekadašnje nadvremenske visine i ponore u kojem su se postavljale jedne naspram drugih stare moći religije i nove moći nauke”, kazao je Neimarlija.

Prema njegovim riječima, u tom vremenu sutona i druge noći svijeta pripadaju prva traganja Alije Izetbegovića.

“Traganja su imala elementarni oblik unutarnje rasprave vjernika koji teži sigurnosti u vjeri i racionaliste koji nije spreman da se odrekne suda razuma”, pojasnio je Neimarlija.

Akademija u Zenici

Svečana akademija "Sjećanje na prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine" održna je i u plavoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

U uvodnom izlaganju direktor BNP-a Hazim Begagoić istakao je da je današnja manifestacija imala za cilj da se svi prisjete teškog vremena i najvažnijih događaja iz života Alije Izetbegovića.

"Alija Izetbegović se uvijek zalagao za ravnopravnu državu svih građana, a teško je bio usamljen i neshvaćen ali nikada nije odustajao. U najtežem vremenu je postao simbol časne borbe, zastupnik demokratskih težnji svih ugroženih , a njegov lik i djelo ostat će u trajnom sjećanju, a poruke kao putokaz kako se trebamo ponašati", kazao je Begagić.

U ime predsjednika Kantonalnog odbora SDA Mirsada Zaimovića, nekoliko riječi je kazao glasnogovornik KO SDA ZDK, Jasmin Duvnjak.

"Danas je dan kada obilježavamo desetu godinu od preseljenja na bolji svijet Alije Izetbegovića i ovo je prilika da ga se sjetimo. Borba, sloboda, mir, vjera, pravda, ponos, sabur, vizija i hrabrost imaju jedno ime, Alija Izetbegović. On je otac nacije i moderne nezavisne Bosne i Hercegovine", izjavio je Duvnjak.

O ličnim iskustvima sa prvim predsjednikom Predsjedništva BiH u Zenici su govorili brojni gosti, a prikazan je i 30-to minutni dokumentarni film.

Na Akademiji u Sarajevu je upriličen i bogat kulturno-zabavni program. Akademiji je prethodila izložba umjetničkih radova nastalih na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji “Moj bijeg u slobodu”, koja je održana u Počitelju od 8. do 14. oktobra i bila je posvećena prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.