BiH
0

Stipendisti završili radionicu iz oblasti odnosa s javnošću

FENA
Grupa od deset stipendista Fondacije "Hastor" uspješno je završila seriju radionica iz oblasti odnosa s javnošću predavača u dvije sarajevske PR škole Vedrana Peršića, saopćeno je iz Fondacije.

Tokom trosedmičnog kursa polaznici su informirani o osnovama odnosa s javnošću i medijima u BiH, stekli vještine pisanja saopćenja za javnost, te educirani za komuniciranje u kriznim situacijama, organiziranje i planiranje javnih događaja.

Fondacija "Hastor" u ovoj školskoj godini stipendira 961 osnovca, srednjoškolca i studenta, a radionica je pokrenuta zbog slabe informiranosti bh. javnosti o aktivnostima.

Stipendist Fondacije Semir Mujkanović iz Brčkog kaže da medije u BiH najviše zanimaju političke i ekonomske teme, a pozitivne priče rijetko pune novinske stupce.

"Mislim da šira javnost nije svjesna koliko je truda, novca i vremena potrebno da bi se osiguralo školovanje za skoro hiljadu djece koja žive u teškim materijalnim uvjetima širom BiH", ističe on.

I stipendist Nihad Kavazbašić iz Zvornika ističe značaj te radionice. "Ne samo da smo učili kako da adekvatno informiramo javnost o našim aktivnosti nego smo se profilirali i kao ličnosti jer možemo jednostavnije i konkretnije odgovoriti na izazove današnjice", naglašava on.

Jedan od glavnih ciljeva Fondacije je animiranje mladih da se trudom i zalaganjem, ali i korištenjem vlastitih resursa, izbore i uhvate ukoštac sa izazovima modernog društva.

Kroz svoje programe, stipendisti Fondacije uključeni su u volonterske aktivnosti - razvijanje lokalnih zajednica, uče se toleranciji, doprinose razbijanju predrasuda i stereotipa o sebi i drugima i time doprinose unapređenju cjelokupnog bh. društva.

Fondacija "Hastor" u ovom mjesecu obilježava tri godine postojanja.