Suđenje Nihadu Bojadžiću
0

Stipanović: Tukli su me nogama i metlom tokom ispitivanja

FENA
Na suđenju Nihadu Bojadžiću, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je zarobljeništvo u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici opisao kao najgori dio života.

Miroslav Stipanović je naveo da su ga u selu Doljani kod Jablanice 27. jula 1993. zarobili vojnici Armije BiH (ABiH) i civilna policija. On je rekao da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali da je u trenutku hapšenja bio u civilnoj odjeći, jer se bio vratio s vojnog zadatka. Svjedok je dodao da je odveden u Muzej “Bitka na Neretvi”, gdje je zatekao oko 300 ljudi – djece, žena, vojno sposobnih muškaraca i staraca.

U noćnim satima prvog dana zarobljeništva, kako je kazao, dobio je batine dok je ispitivan u podrumskoj prostoriji.

“Tada su počele muke i jauci. Ruke su mi bile podignute iznad glave. Metlom i nogama sam udaran dok sam ispitivan”, ispričao je Stipanović, prvi svjedok na suđenju Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici.

Stipanović je pojasnio da su ga u podrumske prostorije odveli policajac kojeg poznaje i “muškarac u bijeloj majici i trenerci”, koji ga je ispitivao i kod kojeg je bila metla. Svjedok je rekao da ne bi mogao prepoznati tog čovjeka, ali se sjeća njegovog “crnogorsko-sandžaklijskog naglaska”.

Na pitanje tužiteljice Vesne Budimir da li je saznao ili čuo kako se zove muškarac koji ga je udarao, svjedok je odgovorio “da se samo spominjao Nihad Bojadžić”.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka na Neretvi”.

Svjedok Stipanović je ispričao kako zaštićenog svjedoka J poslije batina nije mogao prepoznati, te mu je on rekao da je to učinio Bojadžić. U zarobljeništvu je, kako je dodao, čuo da su žene silovane, kao i da su muškarci tjerani na seksualni odnos.

“Tu sam proveo najgori dio života”, kazao je svjedok, koji je iz Muzeja izašao u martu 1994. godine.

Prije saslušanja prvog svjedoka, tužiteljica Budimir je iznijela uvodnu riječ, istaknuvši da su “žrtve osjetile ruku Nihada Bojadžića i dobro je zapamtile”.

Nastavak suđenja je 27. septembra, kada će Odbrana ispitati svjedoka Stipanovića, prenosi BIRN - Justice Report.