Neki ga već odbili
47

Stevandić u Banjoj Luci okuplja predsjednike stranaka, razgovarat će o izbornom zakonu RS-a

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Narodne skupštine RS-a u ponedjeljak će u Banjoj Luci okupiti predsjednike svih parlamentarnih stranaka u NSRS, a kako je najavljeno sastanak će imati jednu tačku dnevnog reda - entitetski izborni zakon.
Kako je najavljeno, sastanak će biti održan u Ovalnom salonu NSRS, a stranke, odnosno njihovi predsjednici raspravljat će o rješenjima za entitetski zakon koji je Milorad Dodik najavio prije nekoliko dana.

"Mi smo odlučni da kreiramo novi zakon koji je u skladu s Ustavom BiH i RS-a - izborni zakon RS-a. To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To bi i dalje radio CIK. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK). Tako bi se vratila ustavna prava i nadležnosti RS-a za provođenje izbora. Ustav BiH predviđa izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom", rekao je Dodik.

Pojedini političari u ovom bh. entitetu već su odbacili mogućnost usvajanja ovakvog zakona, a među prvima koja je izrazila neslaganje bila je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

"Po njima bi izgleda najbolje bilo da ne provode izbore uopšte, da samo upišu ko će koliko osvojiti, što rade u velikoj mjeri i kada izbore provodi CIK uz ovakav postojeći Izborni zakon. Naravno da nećemo prihvatiti ovo rješenje, vjerovati privatizovanim Dodikovim institucijama da će provesti fer i poštene izbore je kao vjerovati u Djeda Mraza, a istini za volju, ni CIK se nije proslavio sa postojećim Izbornim zakonom", poručila je Trivić.

Sličnog razmišljanja je i predsjednik SDS-a Milan Miličević koji je rekao kako se neće odazvati sastanku.

"Neću doći na Dodikove konsultacije kao predsjednik, niti će tamo biti predstavnika SDS-a. Nećemo biti tamo jer ne znam o čemu bi razgovarali s ljudima koji neće donijeti nikakav dokument. Taj sastanak nema smisla", kazao je Miličević.