BiH
0

Steinmeier: Došlo vrijeme da bh. političari preuzmu odgovornost

FENA
Njemačka će od 1. januara naredne godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, a BiH računa da u Njemačkoj ima prijatelja, jer su međusobni odnosi izuzetno dobri, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić nakon susreta s njemačkim kolegom Frankom Walterom Steinmeierom.

Ivanić je naglasio da je Njemačka puno učinila za BiH, za obnovu zemlje, zatim angažmanom putem OHR-a, nevladinih organizacija, slanjem vojnika, te dodao da veliki broj ljudi iz BiH u Njemačkoj može podstaći širenje prijateljstva i jačanja poslovnih veza između dviju zemalja.

On je informirao Steinmeira o tome dokle se došlo u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, pri čemu najveći problem predstavlja zastoj u reformi policije.

Šef bh. diplomatije je iznio stav da političke ličnosti u BiH moraju sjesti što prije, po mogućnosti prije izbora, i postići sporazum o reformi policije.

Steinmeir, kome je ovo prva službena posjeta BiH, također je kazao kako BiH s Njemačkom ima tradicionalno dobre i prijateljske odnose, pri čemu se nada da će veliki broj izbjeglica koje su tokom rata boravile u Njemačkoj, a kasnije se vratile u BiH, doprinijeti budućem razvoju bilateralnih odnosa.

Njemački minsitar je osobno uvjeren da odlični odnosi između dviju zemalja predstavljaju dobar temelj za razvijanje saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Istasknuvši da je vrijeme pred izbore svugdje teško, Steinmeier je kazao kako se nada da će nakon izbora BiH dobiti funkcionalnu vladu, koja će voditi ka napretku, posebno u reformama ustava i policije.

On smatra kako je 11 godina nakon Daytona došlo vrijeme da bh. političari preuzmu odgovornost i da se provede odluka o zatvaranju OHR-a.

Kada je u pitanju njemačko preuzimanje predsjedništva Evropske unije, Steinmeier je naglasio da je važno da su pregovori o SAA napredovali i da se u prvoj polovini naredne godine, za vrijeme njemačkog predsjedavanja, napravi taj odlučujući korak.