BiH
4

Štediše još čekaju na isplatu potraživanja: Srbija ne čini ništa, a Slovenija se poigrava

Piše: N. Novalić
Protesti štediša Ljubljanske banke (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protesti štediša Ljubljanske banke (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slovenija i Srbija još nisu učinile konkretne korake koji bi omogućili isplatu potraživanja deviznih štediša iz BiH koji su štednju imali u Ljubljanskoj banci i Investbanci iz Beograda.

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u julu 2014. potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu "Ališić i ostali" prema kojoj su Slovenija i Srbija u obavezi namiriti prevarene štediše Ljubljanske banke i Investbanke.

Jednogodišnji rok davno istekao

Slovenija i Srbija imale su rok od godinu dana da započnu provođenje ove presude.

Slovenija je u međuvremenu usaglasila zakonsku regulativu kojom je omogućena isplata starih deviznih štediša Ljubljanske banke te je prije nekoliko mjeseci započeta verifikacija štednje.

No, novi problem je nastao nakon tvrdnji slovenskih vlasti da je dokumentacija o bh. štedišama izgubljena pa je neophodno da bh. vlasti dostave određenu dokumentaciju na osnovu koje bi bila verifikovana štednja bh. državljana.

Bh. vlasti su pristale Sloveniji odobriti uvid u traženu dokumentaciju, što bh. štediše smatraju krivičnim djelom.

Amila Omersoftić iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH potvrdila je za Klix.ba da je ove sedmice upoznala nadležne bh. institucije o ovome.

"U utorak smo sve prijavili SIPA-i, Tužilaštvu BiH i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću. Naš problem je što mi ne znamo koji naši podaci su dati Sloveniji", kaže Omersoftić.

Slovenija tvrdi da su dokumenti bh. štediša uništeni, a Omersoftić navodi da, ako je to tačno, Slovenija onda mora isplatiti štediše na osnovu njihovih zahtjeva jer se nije smjelo desiti uništavanje dokumentacije.

Srbija nije usvojila neophodnu zakonsku regulativu

U međuvremenu, Srbija nije uradila ništa na izmirivanju dugovanja prema štedišama Investbanke Beograd. Vlada Srbije ni nakon dvije godine nije utvrdila zakonsko rješenje niti je izvjesno da će to biti urađeno u narednim mjesecima zbog činjenica da se tek očekuje formiranje nove vlade nakon aprilskih izbora.

"Srbija nije donijela zakonsko rješenje iako je rok prošao u junu prošle godine. Komitet ministara Vijeća Evrope je Srbiju već upozorio zbog toga, a mi smo obavijestili i Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu da Srbija ne ispunjava svoje obaveze", navodi Omersoftić.

Štednja bh. državljana u Investbanci Beograd iznosila je blizu 120 miliona KM bez kamata, a broj štediša nije poznat.

U međuvremenu, bh. štediše nezadovoljne odnosom Slovenije namjeravaju obavijestiti nadležne evropske institucije kako ni ova zemlja ne ispunjava obaveze iz presude Evropskog suda za ljudska prava.

Omersoftić direktno proziva i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bh. građanima objasni koje dokumente je BiH ustupila Sloveniji.

Bh. štediše postupke Slovenije vide kao igru sa nezaštićenim bh. državljanima. Slovenija u svom ovogodišnjem budžetu nije osigurala novac za štediše iz BiH, ali jeste za štediše iz Hrvatske. To je manipulacija", kazala je Omersoftić.