BiH
0

Stečaj će sačuvati 2.000 radnih mjesta u BiH

FENA
U Bosni i Hercegovini je u posljednje tri godine podneseno oko 415 prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka, a 27 predmeta pokrenuli su radnici, što ukazuje na povećano uvjerenje da se finansijski posrnula preduzeća mogu oporaviti.

S ozbiljnim finansijskim problemima, prema procjenama USAID-a, u BiH se suočava više od 4.000 preduzeća i to uglavnom zbog nagomilanog duga i smanjenja tržišta. Međutim, iako su još od 2003. godine u oba bh. entiteta doneseni jako dobri zakoni o stečaju, među mnogima vlada nepovjerenje da takav postupak može oživjeti neko preduzeće.

Prema podacima iz USAID-ove publikacije "Stečaj - izgradnja zdravije ekonomije",zahvaljujući već pokrenutim stečajnim postupcima, u BiH će biti sačuvano 2.000 radnih mjesta, a mnoga nova su već otvorena.

Među uspješnim preduzećima koja su se oporavila u stečajnom postupku u BiH su Unis Tadiv iz Konjica, Uniglas iz Bosanskog Šamca, Energoinvest TNNO iz Doboja, Energoinvest Livnica iz Sarajeva i Polihem iz Tuzle.

Trenutno knjigovodstvena vrijednost aktive u 241 neriješenom stečajnom predmetu u pet najvećih privrednih odjeljenja – Tuzla, Sarajevo, Mostar, Banjaluka i Doboj – prelazi 600 miliona KM, dok je u čitavoj BiH knjigovodstvena vrijednost aktive u stečaju skoro milijardu KM. Višeod 186 miliona KM aktive koristi se u reorganizacijama koje su u postupku.