Sud BiH
0

Statusna konferencija u predmetu Ante Kovać

FENA
Na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH prije početka dokaznog postupka Odbrane, optuženi Ante Kovać je dao kratku uvodnu riječ, negirajući navode optužnice prema kojima je bio zapovjednik Brigadne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Također je rekao da ta jednica “nije imala ovlasti da privodi civile u Vitezu”, javio je danas BIRN -Justice Report.

Tužilaštvo BiH smatra da on jeste bio komandant tokom 1993. godine, te da je naređivao i odobravao zatvaranje civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, Kinosale i SDK-a u Vitezu.

Optužnica ga tereti i za silovanje svjedokinja "A" i "B".

“Nisam izdavao naloge, niti sam odvodio civile na kopanje rovova. Moguće da je nekada Vojna policija služila da otprati te civile do mjesta gdje su kopali”, kazao je Kovać obraćajući se Sudskom vijeću.

Kovać je negirao i da je silovao dvije žene, pojasnivši da je svjedokinju A “odveo u jednu muslimansku porodicu kako bi je spasio”.

“Vjerujem da je silovana, ali s tim nemam nikakve veze”, kazao je Kovać.

Njegov branilac Dragan Barbarić je rekao da je “ovo što se desilo u vezi sa silovanjem rezultat prijašnjeg sukoba optuženog sa svjedokom C”, što će dokazivati kroz iskaze svjedoka.

Odbrana je najavila da će saslušati 41 svjedoka, od kojih su većina bivši pripadnici Brigadne vojne policije, a koji će govoriti “o ulozi i funkciji optuženog” u toj jedinici.

Odbrana namjerava kao svjedoka pozvati i Marija Čerkeza, kojeg je Haški tribunal osudio na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Viteza. Čerkez, koji je odslužio kaznu, kako je pojasnio Barbarić, trenutno boravi u Hrvatskoj i, ukoliko se dobrovoljno odazove pozivu, bit će saslušan kao svjedok.

Najavljeno je da će nekoliko svjedoka Odbrane govoriti o karakteru optuženog.

Tužilaštvo BiH se usprotivilo saslušanju velikog broja svjedoka, istaknuvši da po nekoliko osoba svjedoči na iste okolnosti.

Sud BiH će odluku o prihvatanju dokaza Odbrane donijeti na narednom ročištu, koje je zakazano za 20. novembar.