I dalje "status quo"
46

Status agentica nije razmatran pred Vijećem ministara, Krišto ga nije uvrstila na dnevni red

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajuća Vijeće ministara Borjana Krišto odbila je uvrstiti na dnevni red na današnjoj sjednici Vijeća ministara tačku o statusu agentica Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Prethodno su agentice Bosne i Hercegovine pri Evropskom sudu za ljudska prava, Monika Mijić i Jelena Cvijetić, samostalno, bez odobrenja Vijeća ministara, uputile žalbu ovom Sudu na presudu u predmetu "Kovačević protiv BiH".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zatražio je od Vijeća ministara da se izjasni o tome da li agentice BiH pred Sudom imaju aktivnu legitimaciju u predmetu "Kovačević protiv BiH".

Po informacijama Klix.ba portala zahtjev Suda je oslovljen na Vijeće ministara kao kolektiv, a ne predsjedavajuću Borjanu Krišto ili nekog od ministara.

Izjašnjenje o mandatu Monike Mijić i Jelene Cvijetić Sud iz Strazbura je zatražio nakon što je sam aplikant Slaven Kovačević u svom dopisu Sudu konstatovao da agentice nisu u mandatu, jer im je dva puta produžavan vd. mandat koji maksimalno može trajati tri mjeseca.

U Zakonu o upravi Bosne i Hercegovine određeno je koliko dugo vršilac dužnosti može vršiti svoju funkciju, odnosno dva puta na period od tri mjeseca, ali ne duže.