BiH
0

Starješina sarajevske Saborne crkve uručio priznanje Jusiću

FENA
Starješina Saborne crkve rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu jerej Borislav Livopoljac uručio je danas ministru prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Abidu Jusiću prvu gramatu priznanja i zahvalnosti za "nesebičnu podršku i materijalni doprinos" koje je ovo ministarstvo dosada dalo u obnovi Saborne crkve, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

"Svoje prijateljske namjere prema crkvi ovo ministarstvo je iskazalo mnogo puta kroz podršku u realizaciji kapitalnih projekata, kao što je projekt iluminacije crkve, ali i kroz ravnopravan tretman prema svim vjerskim zajednicama'', istakao je jerej Livopoljac, te upoznao ministra Jusića o pojedinostima konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnom dekorativnom slikarstvu koji se trenutno izvode unutar crkve u okviru projekta njene cjelokupne sanacije.

U toku je restauracija i konzervacija istočnog svoda oltarske apside koje koštaju oko 53.000 KM, a trebale bi biti završene do Vaskrsa.

Ministar Jusić naglasio je da je ministarstvo i u ovoj budžetskoj godini planiralo sredstva koja će u skladu s Pravilnikom usmjeravati vjerskim zajednicama za podršku u realizaciji projekata za koje oni iskažu interes.

"Sva dosada doznačena sredstva za obnovu Saborne crkve su opravdana i naša je namjera da nastavimo dobru saradanju kroz podršku ovom i sličnim projektima. Također ćemo pružiti podršku obnovi Begove džamije, Katedrale, Sinagoge i drugih vjerskih objekata koji su pečat Sarajeva i ogledalo njegove multietičnosti", naglasio je ministar Jusić.