Novo u BiH
0

Stari dio Mostara odsad i u virtuelnom izdanju

Sarajevo-x.com
Jedinstvena virtuelna prezentacija starog dijela Mostara, projekt iznimno važan i za turističku ponudu grada na Neretvi i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, predstavljen je javnosti u utorak. Radi se o prvoj virtualnoj prezentaciji ove vrste u BiH, a posebno je atraktivna jer prikazuje zonu Mostara koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Projekt je finansirala Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, a realizirala ga je kompanija "Innovattivo" iz Sarajeva, čiji su stručnjaci u specijalnim programima prikazali samu jezgru grada sa čak 120 pozicija.

U virtualnom svijetu promatraču je autentično približen Stari most, Muzej Hercegovine, kuće u orijentalnom stilu, džamije, crkve, hoteli, moteli...

"Ovim projektom koji daje jednu divnu sliku Mostara i Starog mosta, koji je najjača osnova za razvoj turizma u BiH, upotpunjujemo turističku ponudu našeg kantona. Također, na taj način pružamo turistima i sigurnost da dolaze u dio Evrope, a ne u neku crnu rupu, kakvom se, uglavnom, naša država predstavlja", kazao je direktor Turističke zajednice HNK Semir Temim na prezentaciji.

Mario Gerussi iz sarajevske kompanije "Innovattivo" istakao je zadovoljstvo spremnosti Turističke zajednice HNK da pokrene pilot Projekt "Virtualne prezentacije starog grada Mostara - UNESCO zone" putem koje se na najbolji način predstavljaju turistički potencijali grada Mostara. Ova prezentacija predstavlja osnovu na koju se u budućnosti mogu, i trebaju, dodavati i ostali turistički potencijali HNK-a.

Inače sama virtualna prezentacija rađena je trenutno najmodernijom tehnologijom i opremom u domenu "virtualnog svijeta".