BiH
5

Stanovnicima općine Žepče potrebna veća pomoć

FENA
Na području Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući poduzetim aktivnostima, došlo je do značajnijih pomaka u sanaciji šteta od poplava i pojave klizišta.

U općini Žepče deblokiran je put za selo Donja Papratnica, a rijeka Papratnica je vraćena u svoje korito.

I dalje je najteža situacija u selima mjesne zajednice Željezno Polje, jer je uništen put na ulaznom dijelu u mjestu Čole zbog izlijevanja rijeke Željeznice, čime je onemogućen prilaz u Željezno Polje osim alternativnih pravaca.

Mašine Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite angažovane su na čišćenju putnog pravca prema Željeznom Polju. Na ovom lokalitetu su angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH, sa mehanizacijom, koji intezivno rade na produbljivanju korita rijeke Željeznice.

U Gornjoj Lovnici kod Žepča pojavilo se novo klizište, koje je zatrpalo prateće objekte jednog evakuisanog domaćinstva, a lokalni put je u velikoj mjeri oštećen. U naselju Bljuva pokrenuto je novo klizište koje ugrožava porodične kuće sa pratećim objektima, a prekinuta je putna komunikacija prema zaseoku Jukići.

U općini Zenica ponovno je uspostavljena putna komunikacija Nemila - Bistričak, nakon čega su se stvorili uslovi za kretanje prema mjestima koja gravitiraju na ovom području, Šerići, Smajići, Kolići i dr. Građevinska operativa i mobilne ekipe na širem podučju općine Zenica i dalje su neprekidno na terenu gdje rade na raščišćavanju putnih komunikacija i održavanju prohodnosti na najugroženijim putnim pravcima nakon pojave novih klizišta uslovljenih novim poplavama.

Najviše se radi na sanaciji dijela vodotoka na području općine i na raščišćavanju nanosa u naselju Topčić-Polje, otkopavanju putne komunikacije za selo Sebuje, raščišćavanju naplavina na klizištu Kula, te na području Nemile, Orahovice i sela Kolića, gdje se raščišćavaju putne komunikacije, naplavine i klizišta.