Konferencija o prevenciji korupcije
0

Stanko Stanić: SBK nema ni zakon o visokom obrazovanju

FENA
Stanko Stanić
Stanko Stanić
Korupcija u obrazovanju prisutna je kao i u mnogim drugim segmentima u društvu te je stoga nepotrebno imati iluzije da će biti u potpunosti iskorijenjena, ali ju je potrebno držati na što je moguće nižem nivou, kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr. Stanko Stanić.

Stanić je bio jedan od učesnika dvodnevne regionalne konferencije pod nazivom "Integritet visokog obrazovanja i prevencija korupcije" u Sarajevu koju je organizirao Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH).

Stanić je istaknuo da je ovaj univerzitet radi predano na realizaciji Programa za borbu protiv korupcije, odnosno propisuje i realizira mjere preventivnog djelovanja. Univerzitet je potpisao ugovor o zajedničkom djelovanju u analizi pojave korupcije na Univerzitetu s tri nevladine organizacije TIBiH, Kyodo centar za civilno društvo i Vesta iz Tuzle.

Govoreći o različitim oblicima korupcije, Stanić ističe da je jednako opasno i kada profesor uzima novac od studenta i kada ga student daje bez obzira na to da li se radi o 1 KM ili o 10.000 KM te je stoga se boriti protiv najmanjih oblika korupcije.

Kao konkretne vidove korupcije, Stanić je naveo da je polaganje ispita "u četiri oka" teža povreda radne obaveze i što će se u skladu s Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih strogo sankcionirati.

Univerzitet u Banjoj Luci ima svoj program preventivnog djelovanja i akcioni plan za realizaciju, a u fazi je i formiranje Komiteta za borbu protiv korupcije na čijem čelu će biti prorektor Univerziteta, svaki fakultet imat će po jednog predstavnika dok će i studenti biti dio tog komiteta.

Također, u Pravilniku za izbor u akademska zvanja predviđeno je da anketiranje koje studenti provode o kvaliteti nastavnog procesa ima uticaja na izbor nastavnika, te nastavnik koji je dobio manju ocjenu od 6,5 neće imati pravo da dobije izbor u više znanje ili na reizbor. To ne znači, kaže Stanić, da će nastavnik ostati bez posla moći će se baviti istraživanjima, ali ne i nastavnim procesom.

Na kraju je naglasio da studenti postaju otvoreniji i nastoje da diploma s kojom završavaju fakultet ne bude "okaljana nezakonitim radnjama profesora, asistenata, studenata ili roditelja, zbog čega se i odlučuju za prijavljivanje korupcije".

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Damir Marić bio je član tima koji je radio na izradi programa mjera prevencije korupcije u FBiH u kojem su ponuđene 62 mjere za sprječavanje korupcije na univerzitetima u Federaciji BiH koji je u javnoj raspravi i trebala bi ga uskoro usvojiti Federalna vlada.

Marić je između ostalih mjera koje je potrebno implementirati naveo da je potrebno da Srednjobosanski kanton donese zakon o visokom obrazovanju kojeg nema iako u tom kantonu djeluje nekoliko univerziteta te se postavlja pitanje na osnovu čega rade, s druge strane zakoni u drugim kantonima su različiti i nisu usklađeni, a upozoreno je i da univerziteti nisu integrirani, oni koji jesu imaju probleme s finansiranjem i neke druge probleme, dok sve to ostavlja prostor za korupciju.

Ukazao je i na to se korupcija ne ogleda samo u primanju mita i u odnosu profesor-student, nego i u slučaju izbora profesora, napredovanje profesora, obavljanje funkcija u nadzornim i upravnim odborima itd.

Fokus konferencije bio je na diskusiji o rješenjima koja su do sada dala rezultate na polju borbe protiv korupcije u oblasti visokog obrazovanja te prijedlozima za jačanje integriteta visokoškolskih institucija.