Transparency International
0

'Stanje u pogledu korupcije u BiH dramatično'

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Stanje u pogledu korupcije u Bosni i Hercegovini je dramatično, prenio je Transperancy International BiH Evropskoj komisiji na konsultacijama u Bruxellesu, saopćeno je danas.

Osnovni zaključak tokom ovih konsultacija bio je da BiH nije postigla napredak ni u jednoj oblasti te da nisu preduzete nikakve konkretne aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Predstavnici Transparency Internationala i Evropske komisije sastali su se u Brixellesu na redovnim godišnjim konsultacijama koje se organizuju radi pripreme izvještaja o nepratku koji Evropska komisija objavljuje svake godine.

Razgovarano je o napretku BiH u prethodnoj godini u borbi protiv korupcije i zaključeno da svi dosadašnji nalazi ukazuju da je stepen napretka na ovom polju zanemarljiv.

Prateći rad insitucija u BiH na primjeni antikorupcijskih reformi, Transparency International je zaključio da BiH nije preduzela nikakve konkretne aktivnosti, što pokazuje i ovogodišnji indeks percepcije korupcije prema kojem je ponovo nazadovala i time postala najniže rangirana zemlja u regionu.

Analize pokazuju i da su najveći problemi s kojima se BiH suočava u napretku ka Evropskoj uniji politička korupcija, bliske veze zvaničnika s organiziranim kriminalom te nezakoniti procesi privatizacije i netransparentan rad javnih preduzeća.

Neusklađenost zakona koji uređuju pitanje sukoba interesa, slaba primjena zakona o slobodi pristupa infromacijama te nepostojanje nezavisnog antikorupcijskog tijela dodatna su prepreka napretku BiH i uvođenju značajnih reformi u borbi protiv korupcije.

Stav Transparency Internationala je da zemlji treba jasna strategija za borbu protiv korupcije koju bi trebalo da usvoji Parlamentarna skupština uz učešće civilnog društva i čija primjena bi bila konzistentna i transparentna.

Cilj je zadovoljavajući nivo kvaliteta i održivosti te strategije u odnosu na sveukupni proces antikorupcijskih reformi, što predvida i Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije, saopćeno je.