Doživotna kazne
0

Stanislav Galić prebačen u Njemačku

FENA
Stanislav Galić, bivši visoki zapovjednik vojske bosanskih Srba, prebačen je danas u Njemačku na izdržavanje doživotne kazne zatvora na koju je osuđen za zločine počinjene u bosanskoj prijestolnici Sarajevu i njegovoj okolini od 1992. do 1994. godine, saopćio je ICTY.

Pretresno vijeće je 5. decembra 2003. osudilo Galića na 20 godina zatvora za ubistvo, nečovječna djela i djela nasilja čiji je prvenstveni cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Pretresno vijeće je u presudi zaključilo da je civilno stanovništvo Sarajeva bilo metom hotimičnih i ničim izazvanih napada snajperske i minobacačke vatre Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Kao komandant ovog korpusa, Galić je odgovoran za krivična djela koja su počinili njegovi podređeni – ne samo da je Galić bio obaviješten o ovim zločinima nego je Pretresno vijeće zaključilo da je on kontrolirao i njihov tempo i obim.

I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbu na presudu. Žalbeno vijeće je 30. novembra 2006. izreklo svoju presudu, odbacivši svih 19 Galićevih osnova žalbe i prihvativši žalbu tužilaštva na visinu kazne.

Vijeće je zaključilo da je kazna koju je izreklo Pretresno vijeće potcijenilo težinu Galićevog kažnjivog ponašanja i izreklo mu kaznu doživotnog zatvora.