BiH
2

Stambene politike u BiH moraju biti usklađene s potrebama socijalno ugroženih kategorija

FENA
Stambene politike na svim nivoima u BiH trebaju biti usklađene s potrebama i zahtjevima socijalno ugroženih kategorija stanovništva, a država treba razviti jedinstvenu strategiju pristupa stanovanju, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji "Definiranje osnova stambene strategije BiH, uključujući politiku stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva".

Ovaj skup je organiziralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s OSCE misijom u BiH i Razvojnim programom UN-a (UNDP) za BiH.

Dostupnost prava na stanovanje za socijalno ugrožene kategorije najčešće je zagarantirano međunarodnim i domaćim izvornim pravima, ali za mnoge osobe često postoje različite prepreke pri ostvarivanju ovih prava.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović naglašava da je osiguravanje pristupa adekvatnom stanovanju izazov s kojima se susreću ne samo tranzicijske zemlje regiona nego i sve zemlje u Evropi. To se posebno odnosi na dostupnost prava na stanovanje za socijalno ugrožene kategorije.

On je kazao da je u BiH potrebno stvoriti adekvatan pravni okvir, prikladno institucionalno uređenje i usvojiti politike koje će biti na tragu nediskriminatorskog pristupa stanovanju za sve.

Stoga će jedinstvena strategiju pristupa stanovanju koju treba razviti jasno definirati potrebe, ciljeve i ciljne grupe da bi bila spriječena bilo kakva diskriminacija u pristupu stanovanju.

-Osobe koje su socijalno ugrožene po više osnova te osobe s posebnim potrebama trebaju imati specifičnu pomoć da bi bili zadovoljeni i specifični zahtjevi za njihovo stanovanje, ustvrdio je ministar Halilović.

Direktor Odjela za ljudska prava OSCE-a James Rodehaver naglasio je da je stambeno zbrinjavanje socijano ugroženih kategorija prioritetno pitanje koje je potrebno riješiti.

On je kazao da sveobuhvatna stambena strategija treba prvi put ujediniti raznoliku politiku i programe koji postoje na lokalnom nivou i osigurati usklađeniji pristup radu u vezi s pitanjem stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija.

OSCE misija je napravila nacrt smjernica za razvoj politike stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija zasnovane na ljudskim pravima da bi pomogla bh. vladi da politika stambenog zbrinjavanja bude u skladu s međunarodnim zakonima i standardima za ljudska prava.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Stefan Priesner navodi da je stambeno zbrinjavanje ugroženih kategorija stanovništva značajno za ostvarivanje ljudskih prava.

Izradom odgovarajuće politike i strategije stambenog zbrinjavanja bit će spriječena socijalna isključenost ovih kategorija te omogućeno smanjenje siromaštva.

Prisener zaključuje da je neophodno ujednačavanje standarda u ovoj oblasti na svim nivoima u BiH, a posebno je potrebno obratiti pažnju na utvrđivanju prioriteta u ovoj oblasti i ciljnih grupa.

Osim projekta stambenog zbrinjavanja koji je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH te OSCE-ovog koncepta stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija, na konferenciji bit će predstavljane i stambene politike u Srbiji i Crnoj Gori te stambena strategija u Hrvatskoj.