BiH
112

Štakori ne mare za tendere: Zbog najezde glodara stanovnici Vogošće strahuju od širenja bolesti

Klix.ba
Stanovnici naselja Hotonj koje se nalazi u sastavu općine Vogošća u posljednje vrijeme imaju sve većih problema zbog najezde glodara u blizini autobuske stanice Gornji Hotonj.

Jedan od stanovnika Hotonja kazao nam je kako je umoran od haosa u kojem se nalazi Kanton Sarajevo, a kojem najbolje svjedoči leglo štakora u Gornjem Hotonju koje ima blizu 200 glodara.

Kako kaže, leglo se nalazi iza RAD-ovih kontejnera gdje glodari koriste ostatke hrane za preživljavanje. Tvrdnje je potkrijepio videosnimkom na kojem se vidi desetina štakora u kontejneru i oko njega.

On je rekao da su se stanovnici Hotonja obraćali Javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo gdje im je rečeno da je situacija takva kakva jeste i da zbog konstantnih propadanja tendera ništa nije moguće uraditi u vezi s deratizacijom.

"Kako su kazali, tenderi propadaju jer nema izvođača tih radova. Kako štakori ne poznaju pojam 'tender' nesmetano se razmnožavaju. Ako se vrlo brzo nešto ne uradi na toj lokaciji, a siguran sam i na desetinama drugih u Kantonu Sarajevo) neće proći puno vremena da nam se pojavi epidemija mišije groznice ili nekog sličnog oboljenja koje ti štakori sa sobom nose", kazao je građanin.

Zaključio je da se nada kako će vlasti u KS imati razumijevanja i što prije reagovati.