Loš redoslijed
18

Šta Vladi FBiH znače socijalni partneri? Zakoni prvo u Parlamentu pa kasnije na ESV-u

I. Č.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Tekst izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima naći će se u srijedu, 14. oktobra, pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u četvrtak, 15. oktobra, na Ekonomsko-socijalnom vijeću.

Od ranije je poznato da predstavnici Vlade FBiH, na čijem čelu je Fadil Novalić, nisu uvažavali mišljenja socijalnih partnera, kako Saveza samostalnih sindikata BiH tako i Udruženja poslodavaca FBiH, prilikom usaglašavanja zakonskih izmjena.

Posljednji primjer je znakovit: Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima izglasavat će zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u srijedu, a usaglašavat će se na Ekonomsko-socijalnom vijeću u četvrtak.

Ni Mevludinu Bektiću, predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH, nije jasno kakva je svrha usaglašavati izmjene i dopune zakona nakon što se nađu na sjednici Parlamenta FBiH, zbog čega je sazvao sastanak sa ostalim sindikalnim organizacijama.

Kako nezvanično saznajemo, zakoni neće sutra dobiti podršku u Parlamentu Federacije BiH i to može biti razlog zašto se predstavnici Vlade Federacije BiH nisu trudili usaglasiti izmjene sa socijalnim partnerima u Federaciji BiH.