BiH
160

Šta povezuje Milorada Dodika sa kriminalnim aktivnostima u bankama RS-a

Piše: E. Mušinović
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prošle godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istrage o slučajevima tri banke iz entiteta Republika Srpska i to Pavlović, Bobar i Investicijsko-razvojne banke. U vezu sa svim navedenim aferama dovodi se predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su realizovali operativne akcije na području Bijeljine, Banje Luke i Zvornika koje su rezultat višemjesečne detaljne istrage kaznenih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku.

Iz SIPA-e je saopćeno kako je slobode lišeno deset osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu i finansijskom statusu Bosne i Hercegovine. Pripadnici SIPA-e jutros su ušli i u prostorije Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Investiciono-razvojne banke RS-a.

Samo mjesec dana ranije, u februaru ove godine po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je i vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović kao i nekoliko njegovih saradnik, a sve u okviru istrage koja se vodi u predmetu koji se odnosi na kaznena djela finansijskog kriminala vezana za poslovanje navedene banke i njenog vlasnika. Mjesec dana ranije pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese prostorija i dokumentacije Pavlović International banke u više gradova u BiH s ciljem prikupljanja dokaza. Pavlović je pitan za kredit iz 2008. godine koje je Pavlović banka dala predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Naime, u novembru prošle godine Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe na čelu s Miloradom Dodikom i to zbog izvršenja više krivičnih djela.

Pored Dodika prijava je podnesena i protiv vlasnika Pavlović Internacional banke Slobodana Pavlovića, Radomira Jovanovića, direktora banke, Petra Lazovića, bivšeg direktora Slobomira, Blaga Blagojevića, članova nadzornog odbora Pavlović banke Mileta Pavlovića i Milovana Erića, kao i direktorice Agencije za bankarstvo Slavice Injac.

Oni su navodno koristeći svoj utjecaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršili krivična djela tako što su Dodiku, kada je on bio premijer Republike Srpske, 2008. godine omogućili novčana sredstava u iznosu od 1.468.373,00 KM po osnovu navodnog kredita.

Dodik je od tog novca kupio vilu u Beogradu koju je platio 750.000 eura i to tako što je preko Pavlović banke taj novac prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Aktuelni predsjednik RS-a je tada tvrdio da je podigao kredit od Pavlović banke kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije kada je on odobren.

Sve ove dokumente objavio je SDS, isto kao i uplatnice iz kojih je vidljivo da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici Pavlović banke.

Sa druge strane, Dodik tvrdi da je sve u kupovini bilo regularno, dok ipak datumi i činjenica da je gotovinom platio vilu, pa tek godinu kasnije sve pokušao pokriti kreditom, govore suprotno.

Istraga bi trebala pokazati i da li je Slobodanu Pavloviću zauzvrat Investicijsko-razvojna banka (IRB) Republike Srpske dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi "Aqua city" za izgradnju vodenog grada. Također sporno je i zašto je taj kredit realizovan baš preko Bobar, a ne preko Pavlović banke i zašto je prva tranša kredita od oko 2,5 miliona maraka samo fiktivno uplaćena iz Bobar banke Aqua Cityju.

Pored Pavlovića kredit IRB-a dobio je i sin Milorada Ddodika, Igor, koji je stimulisan sa tri miliona KM za izgradnju voćnjaka. Dodik je tada izjavio kako je bolje da se njegov sin bavi "uzgojem voća, nego da se drogira".

IRB RS pomogao je i sa četiri miliona maraka Miroslava Miškovića i to putem opraštanja novčane kazne izrečene zbog kršenja ugovora o privatizaciji preduzeća Oslobođenje. Prema kazni koju je izrekla Investiciono-razvojna banka, a što su i u javnosti potvrdili zvanični predstavnici IRB-a, Delta DMD (kao kupac Darta trgovine, koja je izvršila privatizaciju) prekršila je odrebe o otuđenju i opterećenju sredstava, te obavezu zapošljavanja.

Nakon toga, na 118. redovnoj sjednici Vlade RS-a donesen je Zaključak da se firmi Darta trgovina (u vlasništvu Delta DMD) oprosti kazna od četiri miliona KM, koja je trebala biti uplaćena u budžet RS. Tačnije, IRB-u je naloženo da ne vrši naplatu pomenute kazne. U Zaključku nije navedeno nikakvo obrazloženje za donošenje takve odluke.

IRB se dovodi i u vezu s sumnjivom kupovinom Robne kuće "Boska". Republika Srpska, pod veoma sumnjivim okolnostima, kupila je obveznice Boske, nakon privatizacije, kada više nije imala nikakve obaveze prema investitoru i to u iznosu od 15 miliona KM. Kupovinu je izvršila Investiciono-razvojna banka, po izričitoj odluci Skupštine akcionara IRB, kojom predsjedava premijer Republike Srpske, iako je bila višestruko upozoravana da se radi o rizičnom plasmanu, što je potvrdio i tadašnji glavni republički revizor Boško Čeko.

Mediji su prošle godine pisali kako je više od 300 miliona KM Bobar banke završilo na računima švicarske Falcone Private banke i ruske Euroaksis banke, kojima raspolažu lica iz Bosne i Hercegovine.

Ovoj banci je banci je 23. decembra 2014. godine oduzeta dozvola za rad i to nakon što je privremena Uprava Bobar banke objavila da banka zbog prezaduženosti nije više likvidna. Vlasti u RS-u na čelu sa Miloradom Dodikom dovođene su u vezu s pljačkom Bobar banke.