Komentari (40)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
MR..S U PIHku matherinu i penzija i Bosna i hercegovina i svi mi skupa u njoj!!!
koja ba pemzija pola nas umre u firmi
I OVIH PENZIONERA SAMO DZABA TROSE PJESACKE PRELAZE,MORAJU FARBAT SVAKA 3 MJESECA
To su nasi politicari i ministri sebi opet zakon napravili , malo im para sto su se nakrali pa da kradu i do 70 god. starosti . Treba to sve rastjerat i dati mladima sansu za posao, pa sta budale te kontaju da netreba niko mlad da se zaposli jer oni drze radna mjesta popunjena do 70god. Napravite zakon do 60god da moze da se radi i nije ni zasta poslije stara mrcina , tad ih treba kuci poslat a omladini pruzite sansu da zive i rade !
Ovo nikako ne bi bilo pametno. Nezaposlenost bi samo rasla i bilo bi sve više socijalnih slučajeva. Zašto poslodavci koji jedino imaju koristi u sadašnjem sistemu ne skrate radno vrijeme recimo na 6 sati i ne prošire proizvodne kapacitete pa umjesto dva tri prijavljena radnika (direktor ,žena i ženin brat) ne prijave dvadeset radnika i ne uplačuju za njih penzijsko i zdravstveno osiguranje? Prvo trebaju inspekcije službe suzbiti sivu ekonomiju i rad na crno koji pokriva i do 50 % ukupnog rada, zabraniti rad u državnim firmama a usput imati i privatnu, zabraniti ugovore o djelu itd.... Ima dosta prostora prije pitanja za povećanje starosne granice za penziju. Pokušali su to u RS-u pa su odustali uvidjevši da je to nemoguća misija.
Neznam samo kome padaju ovakve gluposti na pamet. Mi nismo Evropa u kojoj je prosjek starosti stanovništva 85 godina. Naš prosjek se sve više primiće oko 60 godina. Znaći da ni po sadašnjem zakonu masa radnika ne dočeka penziju.Ovdje je bjesnio r.at, hranili su nas na kašikice sa zatrovanim konzervama, radioaktivnim brašnom, ,,prečišćenom vodom\'\' itd.. Zakon EU bi jedino odgovarao državadministraciji koja nikad ništa noj radila nije a imaju ogromne plate kojih se lako ne mogu odreći. Radili bi oni ovako do smrti. Njima penzija ne treba jer su takoreći već u njoj. Neznam zašto je portal uzeo intervju poslodavca i jednog penzionera. Zašto nije pitao nekog radnika na građevini koji dnevno radi po 12 sati, na temperaturama ispod 15 stepeni ili iznad 30 i za to dobije bijednu platu od 400 do 500 KM. Dali iz sadašnjeg feudalizma ovo društvo teži robovlasničkom uređenju?? I ovo je previše,samo molite boga da narod ne podigne glavu pa da ne postanemo druga Sirija ili Libija.
BOGATASI U EVROPI SU NADOSLI NA OVU IDEJU JER S ONI TI KOJI DRZE U SACI PENZIONE FONDOVE,OBRCU NOVAC OD PENZIJA I ZARADJUJU. NA OVAJ NACIN BI IMALI VISE SREDSTAVA,VELIKI BROJ LJUDI BI UMRO I NE DOCEKAVSI PENZIJU. DA SMO PAMETNI KAO STO NISMO PRVO BI ISUTALI SVAKOG KO ZAGOVARA OVAJ PRIJEDLOG I UVELI OBAVEZU ISPLACIVANJA PENZIJA NASLJEDNICIMA ONIH KOJI UMRU NE DOCEKAVSI JE. KAKVA KRIZA,KAKVI BAKRACI,LAZI! SAMO JOS JEDAN VID PLJACKE!
Kakav privatni sektor u Bosni, kad sve propada ko krovi.
Raditi stoko, raditi! Uglavnom 80% penzionera ionako ne dozive penzije, dakle ne bunite se ovo se najvjerovatnije ne odnosi na vas.
Mislim da gos Bakšič priča kako u mom kraju kažu UBLEHU za podršku da se produži radni vjek do 70 god Najvjerovatnije je več sazorio za penziju od 65 god pa bi zatvorio prostor mladima da se NIKAD NE ZAPOSLE . OOSP-U GORNJI VAKUF-USKOPLJE .
ma kakva penzija u 70 godinama, nego inspekciju na teren ali ne najavljivati eto inspekcije kao što je do sada praksa, nego iznenada pa čete za čas doći do para i pretresite novo stečene penzionere, njemu 30 godina i u penzije ili 35 i u vojnoj penziji ma neka oni u vojsci rade do 70 godina i onako ništa ne rade . ma fuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjj, ma ko još u bih živi sedamdeset godina
Pa ja BABO zvuci vise kao autoritet, a tata onako ko pi*kica :P
Živim za dan kad će iz državne službe natjerati 60% usjedilica kao u grčkoj, koji su došli preko štele na to mjesto, da piju narodu krv. Natjerati ih u privatni sektor, neka zarađuju. Neće onda biti problema za penzije.
teško će dočekat penziju radnici kome je potrebno da ide u penziju samo političari i oni i neće u penziju veća plata od penzije a ništa nerade
Tebi je do Kurt Cobaina.B.o.l.i .t.e.b.e. ona s.t.v.a.r za p.r.o.b.l.e.m.e. u BiH! Kod tebe je selo gori,a baba se češlja.J.e.b.e. s.e. .t.e.b.e.!
GDJE PRODJE ZIVOT NA POSLU,KAO DA SI ROB ...70 godina ne mozes u danasnje vrijeme ni dozivjetii a kamoli raditi ...
ma ko sisa penziju daj mi dobre kite