Marijin-Dvor
32

Šta će se graditi u centru Sarajeva: Koncertna dvorana, Centralna banka ili oboje

B. R.
Idejno rješenje koncertne dvorane (Foto: Screenshot YouTube Sarajevo Construction) (Foto: T. S./Klix.ba)
Idejno rješenje koncertne dvorane (Foto: Screenshot YouTube Sarajevo Construction) (Foto: T. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (NS) smatra da je moguće postići kompromis za zemljište za koje je ranije planirano da na njemu bude izgrađena koncertna dvorana, a za koje sada postoji mogućnost da na njemu bude građevina Centralne banke.
Mandić je u razgovoru za Klix.ba potvrdio da će ponuditi ovo zemljište Centralnoj banci kao drugu alternativnu lokaciju za park Hastahana, u kojem je ova institucija željela praviti građevinu. Ova institucija je dio zemljišta u Hastahani platila 4,9 miliona KM te je krajem 2019. usvojen regulacioni plan za ovaj prostor. Izrađeno je i arhitektonsko rješenje za ovu građevinu.

Lokalna vlast, zbog nezadovoljstva dijela građana da se bilo šta pravi u Hastahani, je kao alternativnu lokaciju ponudila onu u naselju Velešići. Banka to nije prihvatila, a kao razlog za to navela je neriješene imovinskopravne odnose.

Poručili su da bi im bila prihvatljiva lokacija u centru grada, u blizini poslovnog kompleksa Sarajevo City Center (SCC) u naselju Marijin-Dvor. Mandić je kao novu alternativnu lokaciju predložio onu iza spomenutog kompleksa, a za koju je ranije planirano da na njoj bude podzemna koncertna dvorana. Iznad dvorane bio bi veliki trg.

"Odluke će se donositi konsenzusom"

Načelnik je više puta ponovio da to nije konačan prijedlog, odnosno rješenje te da će svi biti konsultovani, uključujući građane, za donošenje odluke. Kao razloge zašto je ponudio ovo zemljište istakao je to da se njime zadovoljavaju uslovi Centralne banke, a jedan od njih je da su imovinskopravni odnosi riješeni.

"Riječ je o parceli od 5.000 kvadratnih metara. Mi ćemo o toj lokaciji razgovarati, ali nije donesena bilo kakva odluka. Odluke ne mogu donositi bez saglasnosti Općinskog vijeća i saglasnosti šire društvene zajednice - građana i vlasnika susjednih parcela", obećava Mandić.

Više puta je ponovio da će se odluke po ovom pitanju donositi konsenzusom. Za danas je najavio sastanak s guvernerom Centralne banke Senadom Softićem.

Sastanku su prisustvovali premijer predstavnici općine, predsjedavajući Općinskog vijeća Sead Đozo (NiP), predsjednik Kluba vijećnika NiP-a i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i kantonalni premijer Edin Forto (NS).

Kako su saopćili iz Centralne banke, osim prostora kod SCC-a, ponuđen im je parking prostor kod Uniticovih nebodera te također parking prostor na Merhemića trgu u naselju Ciglane. Istaknuto je da na današnjem sastanku nije donesena konačna odluka.

Od općinske vlasti tražili su da se u roku od 60 dana očituje o sljedećim njihovim uslovima:

  • "Pisana saglasnost svih nadležnih institucija, potencijalnih interesnih grupa i stručne javnosti da je potencijalna parcela prihvatljiva za izgradnju poslovne građevine Centralne banke (Asocijacija arhitekata, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, lokalna zajednica, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Općinsko vijeće Centar, eventualno Grad Sarajevo i ostali subjekti);

  • Garancija općinske administracije i Općine Centar da svu prostorno-plansku dokumentaciju mogu prilagoditi i osigurati u roku od 60 dana, s obzirom na štetu zbog gubitka vremena koju već trpe".

Naglasili su da još nisu odustali od zemljišta u Hastahani.

"Moguća je i Centralna banka i dvorana"

Poručio je da se bori protiv toga da pojedinci na silu donose odluke. Kako je kazao, moguć je kompromis i za ovu lokaciju.

"Ovo je moj lični stav. Mislim da je na 5.000 kvadratnih metara moguće imati kompromis. Centralnoj banci je potrebno 2.300 kvadratnih metara i ostaje 2.700 kvadratnih metara koji su općinska parcela, a na kojoj može biti izgrađena i koncertna dvorana", naglasio je.

Dio prostora Kvadranta B u Sarajevu, a na kojem je planirana gradnja koncertne dvorane (Foto: Klix.ba)
Dio prostora Kvadranta B u Sarajevu, a na kojem je planirana gradnja koncertne dvorane (Foto: Klix.ba)

Međutim, pita se ko će finansirati gradnju dvorane, ko će njome upravljati i koliko je opravdana njena gradnja. Ne spori da je riječ o sjajnom projektu za koji je napomenuo da bi bio 16 metara u zemlji i 1,5 metara iznad zemlje. Ocijenio je da je to skupa građevina koju lokalna vlast ne bi mogla finansirati.

Pitanje privatnog zemljišta i privatnog interesa

Mandića smo pitali kako će tretirati pitanje dijela zemljišta koje se nalazi na lokaciji gdje je planirana gradnja dvorane, a koje je u vlasništvu firme Zelo. Trenutno se koristi kao parking prostor. Vlasnik je tu planirao izgraditi zgradu čija bi visina bila jednaka visini SCC-a. Navodno je predlagao da ona bude iznad koncertne dvorane. Dio arhitekata je odbio tu mogućnost ocijenivši da će se time narušiti funkcionalnost dvorane.

Naš sagovornik smatra da je sada prilika da se ovo pitanje riješi. Istakao je da će se to desiti kada Grad Sarajevo konačno usvoji regulacioni plan za prostor na Marijin-Dvoru nazvan Kvadrant B, kojim će se jasno definisati šta se može tu graditi. Dio stručne javnosti je negodovao na prijedloge za ovaj regulacioni plan, a koji je djelo prethodne gradske administracije na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom (SDA).

Međutim, ni aktuelna administracija na čelu s gradonačelnicom Benjaminom Karić (SDP) nije se javno očitovala o ovom pitanju. Uopće nije poznato da li išta radi za ovaj regulacioni plan i kada bi ga Gradsko vijeće moglo razmatrati.

Mandić je pri stavu da je spomenutom vlasniku također u interesu da se jasno i konačno definiše kako će se iskoristiti jedna od najatraktivnijih lokacija u Sarajevu. Tu se sada nalaze devastirane građevine i prostor na kojem nije ništa izgrađeno.

Upozorenje profesora Nihada Čengića

Profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu Nihad Čengić poslao je pismo načelniku Općine Centar. U njemu je izrazio nezadovoljstvo namjerom da se zemljište ustupi za gradnju građevine Centralne banke.

Upozorio je da bi se time nastavilo, kako je napisao, propadanje Sarajeva te je izrazio nadu da gradska vlast neće prihvatiti Mandićev prijedlog.

"Ovim pismom izražavam građansku i profesionalnu zgroženost vašom izjavom, koju ste dali s takvom nepodnošljivom lakoćom, da se izvrši promjena korištenja zemljišta planiranog za gradnju koncertne dvorane.

Ovom izjavom grubo zanemarujete jasno htijenje građana da se izgradi koncertna dvorana, koje su iskazali u procesu donošenja regulacionog plana Marijin-Dvor, a čime ste kompromitovali ličnu orijentaciju o visokom uvažavanju mišljenja građana. Ovim ste također jasno iskazali kontinuitet politike vaših prethodnika, koju tako oštro kritikujete.

Upozoravam vas da zahtjev za izmjenu korištenja zemljišta, na način kako ste to javno iskazali, može imati elemente akta podstrekivanja na krivično djelo. Podsjećam vas da plan o gradnji koncertne dvorane čini suštinu koncepcije regulacionog plana Marijin-Dvor i da se zbog toga izmjena regulacionog plana može načiniti samo u postupku kao i kod donošenja planskog dokumenta.

Pristup rješavanja problema, a koji je u slučaju Hastahana generisala vaša institucija, na način da generišete novi problem, je akt neodgovornog upravljanja i vodi ka daljnjem propadanju Sarajeva.

Očekujem od cijenjene gradonačelnice da odbaci vaš prijedlog kojim namjeravate spriječiti gradnju koncertne dvorane u Sarajevu, mjestu umjetnosti, individualne i kolektivne nadgradnje i slobode građanki i građana Sarajeva", poručio je profesor Čengić.

Mandićeva reakcija na pismo: Ne ukidam projekt koncertne dvorane

U osvrtu na ovo pismo Mandić je istakao da bi, prema informacijama kojima on raspolaže, gradnja koncertne dvorane koštala više desetina miliona KM. Zato se ponovo pitao ko bi finansirao ovaj projekt koji bi bio arhitektonski jedinstven u svijetu.

Srđan Mandić (Foto: T. S./Klix.ba)
Srđan Mandić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Kao načelnik ne ukidam projekt koncertne dvorane. Samo želim da govorimo o mogućnostima. Postoji prostor i za gradnju dvorane, ali i za gradnju građevine Centralne banke", poručio je u razgovoru za Klix.ba.

Potcrtao je da Čengićevo pismo shvata kao dobronamjerno i pozvao je na dijalog.

Najavio da će uskoro o ovom pitanju razgovarati i s gradonačelnicom Karić. Istakao je kao nepoznanicu kako se desilo to da Grad Sarajevo odlučuje o ovom prostoru. Ponovio je da će prilikom odlučivanja uvažiti mišljenje svih građana.