BiH
0

St. Louis: Bosanski muslimani zbog džamije u sukobu sa lokalnim vlastima

Anadolija
Zajednica bosanskih muslimana u američkom St. Louisu u otvorenom je sukobu sa gradskim vlastima nakon što im je oduzet status zajednice oslobođene od plaćanja poreza, piše "St. Louis Today".

Naime, zajednica bosanskih muslimana u St. Louisu je pokrenula tužbu protiv ovakve odluke, zahtijevajući pravedno rješenje.

"Centar Islamske zajednice je pokrenuo tužbu, tvrdeći da na parceli od 4,7 hektara u južnom djelu St. Louisa namjeravali da izgrade vjerski i društveni centar", piše američki list.

S druge strane, zvaničnici St. Louisa tvrde da je zajednica bosanskih muslimana ostala bez svoga prava da imovinu oslobodi od plaćanja poreza jer je zemljište predviđeno za izgradnju islamskog centra ''godinama stajalo prazno''.

"Ne postoje dokazi koji bi potvrdili stvarnu i redovnu upotrebu navedene imovine za bilo kakve vjerske, edukativne i humanitarne svrhe. Tako je imovina bila prazan i neiskorišten prostor", navedeno je u odluci gradskih zvaničnika.

List ''St. Louis Today'' podsjeća da su vlasti St. Louisa 2010. godine Centar Islamske zajednice skinule sa liste ustanova oslobođenih od poreza.

Međutim, nakon toga zajednica bosanskih muslimana se žalila Komisiji za poreze koja je prošli mjesec presudila u korist regionalnih vlasti St. Louisa.

Uprkos takvom rješenju, bosanski muslimani nastanjeni u tom djelu SAD-a i dalje se žestoko protive odluci američkih vlasti kojom im se poriče pravo na oslobađanje od poreza na zemljište gdje bi trebao da bude izgrađen centar sa džamijom i drugim sadržajima, prenosi novinar AA.

Američki list podsjeća da je Islamska zajednica navedeno zemljište kupila u julu 2006. godina za 1,25 miliona dolara “s ciljem da se osnuje društveni centar koji bi uključivao rekreativne, edukativne i vjerske aktivnosti”.

Međutim, list ''St. Louis Today'' navodi kako su “bosanski muslimani u St. Louisu sve do danas svoje vjerske obrede obavljali u džamiji u južnom djelu St. Louisu. No, dodaje se, njihov vjerski predstavnik i imam Muhamed Hasić tražio je da islamski centar bude u gradu kako bi bio lakše dostupan svim vjernicima.

Također, poznati američki list napominje kako su bosanski muslimani do sada uložili velike sume novca kako bi konačno dobili svoj islamski centar.

“Islamska zajednica je do sada potrošila na desetine hiljada dolara na sklapanje ugovora sa arhitektonskim kompanijama za izradu projektnih ideja i planova za njihov budući centar”, piše list St.Louis Today, prenosi novinar agencije Anadolija.

Međutim, list navodi kako je u obrazloženju zvaničnika regije St. Louisa istaknuto da takvi planovi “ne predstavljaju stvarnu upotrebu imanja u vjerske, edukativne i humanitarne svrhe”.

Advokat Jay Kanzler koji zastupa bosanske muslimane izjavio je kako nije pravedno da američke vlasti od zajednice bosanskih muslimana traže plaćanje visokih poreza.

“Radi se o grupi radnika, imigranata. Njihove donacije centru koji okuplja njihovu zajednicu se kreću od 10 do 20 dolara. Ako budu morali da plate porez, izgradnja centra se nikada neće desiti”, kazao je Kanzler za ''St. Louis Today''.

U St. Luisu trenutno živi više od 60.000 Bošnjaka, a aktivnosti Islamske zajednice imaju značajnu ulogu u njihovim životima.