BiH
26

SSS BiH: Novalić nas nije zvao na sastanak, čekamo njegov odgovor na naše zahtjeve

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Iako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio za danas sastanak s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH, potpredsjednik Saveza Selvedin Šatorović ističe kako oni nisu dobili nikakav poziv.

"Jedino ako je gospodin Novalić u međuvremenu formirao nekakav svoj sindikat pa možda ima kakav sastanak s njima, samo nam to pada napamet. Mi nismo dobili nikakav poziv na sastanak", rekao je Šatorović.

On je istakao da će se Savez rado odazvati pozivu samo ako im premijer FBiH Fadil Novalić pošalje pismeno izjašnjenje o njihovim zahtjevima koji su upućeni, odnosno da im da garanciju da Izmjene i dopune Zakona o radu neće ići u parlamentarnu proceduru bez usaglašavanja sa socijalnim partnerima.

"Tražimo od Novalića da donese odluku o povlačenju iz procedure Izmjena i dopuna Zakona o radu", kazao je Šatorović.

Novalić je danas izjavio kako se Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu nije našao na prijedlozima dnevnog reda domova Parlamenta FBiH, koji bi trebali zasjedati naredne sedmice.

On je kazao i da nije bilo najavljeno da će Izmjene i dopune ići u Parlament FBiH po bilo kojem postupku.

Šatorović ističe kako je vrlo jasno i precizno rečeno i na konferenciji za medije, kao i u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH, da će Izmjene i dopune ići po hitnom postupku.

"Sada kao nema potrebe za tim? Mi smo ostali pri našim stavovima. Očekujemo i rado ćemo prihvatiti priču o usaglašavanju Zakona o radu jer imamo i mi primjedbe. Smatramo da je zakonsko rješenje koje je doneseno u sedmom mjesecu izuzetno loše i tu se može mnogo toga popraviti", rekao je Šatorović.

Šatorović dodaje i da Savez samostalnih sindikata BiH ne može odustati od svojih aktivnosti sve dok ne dobiju pismeno izjašnjenje.

"Jučer smo razgovarali s predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem i on nam je obećao da njegovi zastupnici neće podržati ovakav Zakon o radu, a pogotovo ne iz razloga što on ide po hitnom postupku neusaglašen sa socijalnim partnerima", dodao je Šatorović.

Premijer Novalić danas je izjavio i kako Sindikat ima pravo da radi šta hoće, ali da Vlada FBiH nema namjeru odustati od plana rada ni pod kakvim pristiskom.

Šatorović je kazao kako Sindikat neće raditi što hoće, već ono što od njega traže njegovi članovi.

"Vlada FBiH također treba raditi samo ono što od nje zahtijevaju građani koji su birali političke stranke koje su formirale Vladu FBiH. Ako su građani FBiH birali manju plaću, manje penzije, lošiji životni standard, onda Vlada FBiH ima puno pravo da radi ovo što je započela", stav je Šatorovića.

On je na kraju dodao da su članovi Sindikata ogorčeni pričom da je 406 KM društveno opasno, pokušajem oduzimanja prava na štrajk i situacijom da im neko ukida minuli rad.

"Vrlo perfidno se radnicima uzima deset posto njihovih primanja. Premijer ima pravo kada kaže da se nikome ne smanjuje plaća, ali to je igra riječi. Smanjuju se primanja. Mi smo sa suprotnim idejama, jer mi se borimo za bolji život radnika i građana BiH, dok se Novalić bori za interese krupnog kapitala i svjetskih finansijskih centara te da radnik u BiH bude najlošije plaćeni radnik u Evropi", zaključio je Šatorović.