David Harland
0

"Srpske snage 1995. pokušale 'pridaviti i zapečatiti Sarajevo'"

FENA
David Harland
David Harland
Bivši predsjednik Republike srpske Radovan Karadžić tvrdio je u ponedjeljak u Haškom sudu (ICTY), tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe službenika UN-a Davida Harlanda, da srpskim snagama nije bila prvobitna namjera u julu 1995. godine zauzimanje Srebrenice, sa čime se svjedok nije saglasio.

Prema Karadžiću, namjera srpskih snaga bila je svođenje te enklave u granice predviđene sporazumom zaraćenih strana i UNPROFOR-a.

Karadžić je također rekao da je u humanitarnim konvojima UN-a tokom rata u BiH dopremano oružje Muslimanima, dok je Harland, koji je u Sarajevu radio od 1993. do 1995. godine, tvrdio je da je srpska vojska stalno onemogućavala prolaz humanitarnim konvojima i dostavu pomoći ugroženom stanovništvu u enklavama, kao i da je na konvoje često pucano i da su bili pljačkani.

Karadžić je dokazivao da se tim konvojima krijumčarilo, da su se njima prevozili goriva, oružje, satelitska i radiooprema, videokamere, vojna obuća i odjeća i slično i predočio je sudu interni dokument vojske RS-a.

"Te optužbe su lažne da smo sve te uređaje unosili, ništa od toga nije nikad bilo u rukama bosanske vlade", kazao je Harland. On je ponovio tvrdnju da su srpski borci ometali slobodu kretanja humanitarne pomoći i kako su tražili izgovor da "uguše" enklave.

Harland je, međutim, potvrdio da se jedan dio osoblja UN-a, osobito ukrajinski bataljon, bavio švercom i da je UNPROFOR morao provesti istragu o aktivnostima toga bataljona, naročito u vezi s krijumčarenjem goriva.

Govoreći o konvojima humanitarne pomoći, Karadžić je naglasio da je bilo tisuće konvoja koji su ušli u zaštićene enklave - Goražde, Žepu, Srebrenicu i u Sarajevo i da su "zaustavljeni samo deseci, što je mali broj naspram broja konvoja koji su neometano prošli".

Uz konstataciju da je u Sarajevo sletjelo više od 10.000 aviona s pomoći tokom ratnih sukoba, Karadžić je upitao svjedoka optužbe koliko letova su srpske snage omele, a Harland je odgovorio da je to bio "mali broj".

"Mislim da je na početku rata jedan avion oboren i da su to učinili Hrvati", rekao je Harland.

Harland je rekao da su tokom proljeća i ljeta 1995. godine srpske snage pokušale "pridaviti i zapečatiti Sarajevo, ništa nije moglo ući u Sarajevo tokom tog proljeća i kasnog ljeta, uz borbu i s mukom smo jedva mogli nešto da prebacimo, jer ste iz pravca Ilidže pucali".

Suđenje Karadžiću pred ICTY-em nastavlja se u utorak.