SNSD
37

Sredoje Nović podnio neopozivu ostavku na mjesto člana Komisije za nadzor nad OSA-om

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović obavijestio je danas Kolegiji ovog Doma da podnosi neopozivu ostavku na mjesto člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju ostavke koje je Sektoru za odnose s javnošću PSBiH dostavljeno iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH, navode se Novićevi razlozi, a kao prvi je navedena nesposobnost Komisije da da značajan doprinos u unapređenju rada i rješavanju bitnih pitanja i problema koji su se manifestovali u radu OSA-e, posebno sukoba unutar menadžmenta.

Zatim različita gledanja posljednjih mjeseci na strateški pristup, različita zakonska tumačenja nadležnosti u prevazilaženju sukoba unutar menadžmenta u OSA-i i podjele u Komisiji.

Dalje se dodaje zaobilaženje Komisije i upućivanje posebnih ''operativnih informacija'' PIC-u i OHR-u o pitanjima koja ugrožavaju sigurnost BiH, čime se pokazuje ko ima stvarni nadzor nad radom OSA-e.

Kao posljednji je naveden snažan stranački utjecaj na rad Komisije, a kako je na posljednjoj sjednici Komisije konstatovano i utjecaj pojedinaca iz vrha nekih stranaka na menadžment OSA-e.

Nakon jučerašnje smjene Nikole Špirića s mjesta predsjedavajućeg i današnje ostavke Sredoja Novića, SNSD je ostao bez ijednog člana u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad OSA-om.