BiH
24

Srednjoškolci širom BiH dobili posao na jedan dan

Klix.ba
Širom Bosne i Hercegovine u ukupno 63 grada održava osmi Socijalni dan u kojem više od hiljadu srednjoškolaca dobija privremeni posao na jedan dan.

Socijalni dan podržale se mnoge javne institucije i kompanije, te tako omogućile svakom učeniku da zaradi dnevnicu od 20 KM koja će biti uplaćena u Socijalni fond. Iz tog fonda finansirat će se projekti koje sami srednjoškolci poslije odaberu.

Jedna od onih koji danas rade je i učenica Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš Amina Hasečić dobila je priliku da na jedan dan bude direktorica Javne ustanove KSC i Radio Ilijaš.

"Odlično je biti danas u ulozi direktora. Ekipa je fenomenalna i sve je na svom mjestu. Ovim projektom razvija se svijest mladih, samopouzdanje, razbijamo predrasude o nekim firmama, samo se treba više firmi uključiti. Nažalost, od svih mojih kolega srednjoškolaca samo sam ja dobila priliku da volontiram i zahvaljujem se KSC-u na tome", kazala je Amina.

Cilj ovog projekta koji organizira Udruženje Infohouse je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini.

Ovo je za mlade ljude iz cijele BiH rijetka prilika kojima se pruža da steknu radno iskustvo.